“Upoznaj susjeda”, zajednički projekat pomorskih škola Kotora i Bakra

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 17. veljače 2015. - 12:01
Autor: 

Kotorska Srednja pomorska škola u kontinuitetu nastavlja saradnju sa pomorskom školom iz Bakra.

Riječ je o školama sestrama, koje su formirane istog dana, istim ukazom Austrougarskog prestolonasljednika Franca Jozefa, 1849. godine.

Profesori i učenici kotorske Pomorske škole su prošle sedmice, boraveći u Bakru, mimo tradicionalnih veslačkih regata predstavile zajednički evropski projekat na temu “Upoznaj susjeda“, kazao je za Skala radio Veljko Botica, direktor Srednje pomorske škole iz  Kotora.

Bakrani su imali zadatak da što više saznaju o državi  Crnoj Gori, o čijim vrijednostima su ih, iz manje poznatog ugla za domaćine upoznali učenici kotorske Pomorske škole.

Oni su u Bakru predstavili dokumentarni film o vodenim resursima Crne Gore, budući da naša država obiluje tim potencijalom, odnosno kvalitetnim vodama s obzirom na njenu veličinu i broj stanovnika i sa nekoliko prefiksa najviše, najbolje, kazao je Botica.

Na susretima u Bakru bili su i predstavnici zajednice Udruženja Bokelja u Rijeci, Udruženja Crnogoraca i predstavnici podružnice Bokeljske mornarice iz Rijeke, koji su prisustvovali prezentaciji filma učenika kotorske Srednje pomorske škole.

Dan poslije u Bakar je došao i gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević na Tripundanske svečanosti u Rijeci.

Takođe je  održan i tradicionalni Riječki karneval sa 140 karnevalskih grupa, među kojima su bili i karnevalisti iz Kotora i Cetinja.

Ukupna atmosfera zračila je na jedan specifičan način mirisom i notama Boke, kazao je Botica.

Audio: 
Veljko Botica