Uskrsna poruka i čestitka kotorskog biskupa Ivana

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 16. travnja 2022. - 7:38
Autor: 

U noći uskrsnoga bdijenja i blagoslova ognja, na Veliku subotu, našim se crkvama ori Vazmeni hvalospjev u čast Uskrslomu, Kristu. Među ostalim, nalazi se i sljedeća misao:

„Uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice, i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje“.

Grijeh i zloća trajna su prijetnja čovječanstvu. I ovo naše vrijeme, ma koliko ga smatrali civiliziranim, obiluje ratom neshvatljive mržnje, nerazumna nasilja i neprijateljskog razaranja. Ne samo da se ruše domovi određenog broja nedužnih ljudi nego se ruši zajedničko selo i grad, kao i planet koji je „zajednički dom“ svih ljudi, kako naglašava papa Franjo. I ovih su proteklih dana, samo na tlu Europe, milijuni natjerani na bijeg. Stotine tisuća djece ostalo je bez doma, igračaka, školskih torbi i knjiga. Uništeno im je djetinjstvo. Pobijene su stotine i tisuće nedužnih civila, među njima i neke majke, djevojke i djeca. A što se sve događa posljednjih desetaka godina na tlu Azije, gdje su, zbog fundamentalizma, mnogi kršćanski domovi opustošeni?

Dok promatramo križ, sjećamo se da je to prije Kristova dolaska u svijet bila sprava za mučenje,  poniženje i smaknuće. Za neke je to i danas znak smrti. No Krist je križ učinio znakom pobjede i spasenja. S križa je Raspeti Spasitelj pozvao na praštanje te križ učinio propovjedaonicom i znakom ljubavi: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine. Prihvatio je križ kako bi sve ljude privukao k sebi. Kriste, smiluj nam se, sve nas privuci svom Presvetom Srcu!

Papa Franjo neprestano poziva na mir. Poziva da se nesuglasice i razdori dogovaraju za stolom jer rat je „poraz za sve“. Zato, sa svom očinskom brigom, promatrajući milijune izbjeglica, zgražajući se nad slikama spaljenih gradova i sela u Ukrajini, s bolom u duši poziva cijelo čovječanstvo „da ukine rat prije nego što rat ukine čovječanstvo“.

Krist, uskrsli Pobjednik, mir je ponuđen cijelom čovječanstvu. Kad se prvi put, nakon muke i smrti pojavio živ među svojim učenicima, riječima pozdrava: „Mir vama!“, darovao im je sebe. Preplašeni učenici su doživjeli da Isusova blizina zaista ništi grijehe, pere krivice, nevinost vraća palima, a radost tužnima. Zato svetkujmo ovu svetkovinu Uskrsa u Gospodinu. Svetkujmo Uskrs u miru, u ljubavi, u pomirenju, u praštanju, u zajedništvu… To su najbolji resursi jer nisu prolaznog nego vječnog značenja. Očima vjere pogledajmo Uskrsloga čijom snagom križ postaje pobjeda, mržnja postaje ljubav, beznađe nada, smrt postaje život a prolaznost vječnost.

Draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, dragi vjernici! U prigodi uskrsnih čestitki, mislim na sve vas, mislim na sve kršćane i na sve ljude dobre volje, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Najiskrenije želim i od Boga molim da se u svijetu dokine mržnja, uspostavi sloga i svlada nasilje. Neka u nama i po nama uskrsne mir i ljubav: u svakom srcu, u svakom domu, u svakom narodu. Neka u cijelom svijetu zavladaju mir i ljubav. Aleluja!

Čestitajući vam Uskrs, tu najveću kršćansku svetkovinu, srdačno vas sve pozdravljam i molim od Gospodina da nam svima podari obilje svoga mira i blagoslova, te uskrsne vjere i nade.

U Kotoru, o Uskrsu 2022. godine.

Vaš biskup

+ Ivan Štironja

 Izvor: Kotorska biskupija