Uspješan početak suradnje sa šangajskim distriktom Jiading

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 09. svibnja 2016. - 9:32
Autor: 

Nakon što je krajem prošle godine potpisan Protokol o suradnji s distriktom Jiading, jednim od najbogatijih distrikata najvećeg kineskog grada Šangaja, Općina Tivat je putem Službe predsjednika Općine i uz koordinaciju savjetnika predsjednika Općine za međunarodne odnose i ekonomski razvoj Petra Vujovića nastavila dobru komunikaciju s prijateljima s Dalekog istoka koja je rezultirala i određenim konkretnim aktivnostima.

Naime, dva učenika, predstavnika naše srednje škole „Mladost“ uz pratnju jednog profesora, boravit će u Šangaju u periodu 1. - 9.8.2016. godine gdje će uzeti  sudjelovanje i predstavljati našu Općinu na „Drugom Jiading kampu mladih studenata“, kampu koji se tradicionalno održava u Jiadingu s namjenom unapređenja suradnje, prijateljstva i međusobnog razumijevanja gradova pobratima ovog višemilijunskog distrikta. Pored Tivta, koji će predstavljati i Crnu Goru, na ovom kampu sudjelovanje će uzeti i 11 drugih gradova iz 9 zemalja diljem  svijeta s kojima distrikt Jiading održava prijateljske odnose.

Osim sudjelovanja naših predstavnika na internacionalnom kampu mladih, sa službom međunarodne suradnje distrikta Jiading dogovorena je i međusobna razmjena đaka/studenata po principu tzv. „home stay“ projekta, odnosno boravka u porodici, tako da se prva grupa kineskih studenata očekuje u Tivtu krajem rujna, dok će naši učenici boraviti u Kini u listopadu ove godine. Na taj način, omogućit će se našim učenicima da se kroz boravak u kineskim obiteljima i osobno upoznaju s poviješću  školskim sistemom, kulturom kao i svakodnevnim običajima ovog drevnog naroda.

Zahvaljujući ostvarenim kontaktima tijekom boravka općinske delegacije kineskom gradu Ningbou prošle godine, uspjela je suradnja  Fakulteta  za mediteranske poslovne studije (FMS) sa Sveučilištem Zheijang Wanli (ZWU) iz kineskog grada Ningbo-a. Na poziv Općine  Ningbo, i uz potporu Općine Tivat, predstavnici Fakulteta za mediteranske poslovne studije iz Tivta, od 8.  do 12.6.  posjetit će Ningbo i prisustvovati “China CEEC Investment and Trade Expo” i “China-CEEC Education Cooperation”. Tom prilikom će se susresti s rukovodstvom Sveučilišta Zhejiang Wanli, gdje će potpisati Protokol o međusobnoj suradnji. Osnovni cilj suradnje Fakulteta za mediteranske poslovne studije iz Tivta i Zhejiang Wanli sveučilišta jeste unapređenje kvaliteta studija kroz međusobnu razmjenu nastavnika i studenata, zajedničke istraživačke projekte, programe stručnog usavršavanja, razmjenu znanstvenih  i stručnih publikacija kao i drugih oblika suradnje od zajedničkog interesa.

Sveučilište  Zhejiang Wanli ima  preko 20. 000 studenata, i više od 1 200 zaposlenog nastavnog kadra. Ostvaruje  međunarodnu  suradnju s preko 50 sveučilišta iz različitih zemalja svijeta: SAD-a, Velike Britanije, Španjolske, Francuske, Japana, Koreje, Poljske. U okviru Sveučilišta postoji 12 fakulteta, među kojima su Fakultet za biznis, Pravni fakultet, Fakultet za kulturu i komunikacije, Fakultet za strane jezike, Fakultet za dizajn i arhitekturu, Fakultet za elektronski i informacioni inženjering, Fakultet za biologiju i ekologiju kao i Fakultet za kompjutere i informacione tehnologije.

Koliko su naši dragi prijatelji očarani ljepotama Tivta i Crne Gore, i u želji za uspostavljanjem još čvršćih odnosa naša dva grada, govori i činjenica da je potvrđen ponovni dolazak kineske delegacije u Tivat od 14. do 16.6.2016. godine. Tijekom svog kratkog boravka u Tivtu, visoki zvaničnici distrikta Jiading najavili su i razgovore na realizaciji još konkretnijih projekata u oblasti kulture i turizma koji bi doprinijeli daljem unapređenju tradicionalno dobrih odnosa naša dva naroda.