Uspješno završena realizacija projekta „Naš izbor je zdrav život“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. veljače 2022. - 10:19
Autor: 

U petak, 28. 1. 2022. u dvorani  za sastanke Centra NVO u Kotoru je održana konferencija za medije povodom završetka realizacije projekta „Naš izbor je zdrav život“, koji je sprovodila NVO Eko Centar DELFIN iz Kotora, u suradnji sa SK LAHOR, istaknutim planinarom Marjanom Šantićem, OO Crvenog krsta iz Kotora, OŠ „Veljko Drobnjaković“ iz Risna i OŠ „Nikola Đurković“ -  Radanovići. Projekt je financiran u okviru Natječaja  za NVO iz budžeta Općine Kotor za 2020.godinu.

„Opšti cilj projekta je bio doprinos unaprjeđenju znanja i vještina o benefitima zdravih stilovima života, kod djece osnovnog školskog uzrasta sa područja Opštine Kotor kroz saradnju civilnog sektora i obrazovnih ustanova. Realizovane aktivnosti, ostvareni ciljevi i postignuti rezultati projektnog plana direktno su povezani sa prioritetnim oblastima programa podrške .Od septembra 2021. do kraja januara 2022. u okviru projekta sproveden je neformalni edukativni program za oko 200 direktnih korisnika (učenici i nastavnici u projektnim obrazovnim institucijama), tokom kojeg su saradnici na projektu upoznali mlade ljude sa benefitima zdravih stilova života, zdrave ishrane, značaj fizičke aktivnosti i bavljenja sportom,pravilima održavanja lične higijene, zaštiti životne sredine, prirodnoj i kulturnoj baštini sredine u kojij žive i pružanje prve pomoći u situacijama koje to mogu zahtijevati. Sve projektne aktivnosti su realizovane u prirodi kroz organizaciju predavanja, izleta, planinarskih tura i praktične obuke jedrenja“ – priopćavaju iz Eko Centra Delfin.

 „ Izuzetna posvećenost i otvorenost za saradnju ovih mladih ljudi kroz realizaciju projekta, ali i otvorenost obrazovnih institucija i njihov angažman tokom sprovođe nja aktivnosti, navodi nas na zaključak da je uloga neformalnog obrazovanja od izuzetnog značaja za sticanje znanja i praktičnih iskustava koje nije moguće pružiti kroz redovne obrazovne programe. U saradnji sa nastavnim osobljem u projektnim školama, već je definisan plan aktivnosti za sprovođenje vršnjačke edukacije ,kako bi se stečena znanja i iskustva prenijela mlađim generacijama. Osim toga naša NVO će svakako u budućem periodu promovisati postignute ciljeve i ostvarene rezultate u drugim obrazovnim institucijama i nastaviti da radi u ovoj oblasti kako bi doprinijeli postizanju nacionalnih ciljeva u oblasti obrazovanja za održivi razvoj“ , ističe Ljilja Radunović iz  NVO Eko Centar Delfin.