Uvažene činjenice i Bokeljska mornarica nominirana pred UNESCO -om

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. ožujka 2018. - 21:38
Autor: 

Iskazujemo veliko zadovoljstvo da je Hrvatska građanska inicijativa postigla dogovor s Ministarstvom kulture Crne Gore oko nominacije Bokeljske mornarice pred UNESCO – om, a sukladno vrijednostima multikulturalnosti, za koje se zalažemo i koje afirmiramo. Nakon višemjesečnog rada na ovom dokumentu, uvažene su povijesne činjenice i presudan doprinos Hrvata u stvaranju i očuvanju ove, za sve nas, važne institucije. Pokazali smo, u duhu zajedništva, kako se ulažu dodatni napori i dolazi do rješenja. Ovim dokumentom Crna Gora se predstavlja pred svijetom kao zemlja koja poštuje i njeguje prava manjinskih naroda, a njene manjine, čuvajući svoje identitetske odrednice, jačaju državni subjektivitet Crne Gore.

U nominacionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno, katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske, koji su sudjelovali u njenom očuvanju. Na ovaj način prvi puta je i u službenom dokumentu Crne Gore priznat dominantan doprinos hrvatskog naroda u stoljetnom stvaranju i njegovanju nematerijalnog blaga.

Neka se Crna Gora, predstavlja pred svijetom s Bokeljskom mornaricom i drugim kulturnim blagom koje su stvarali i očuvali Hrvati. Danas smo potvrdili autentičnost našeg predizbornog slogana – Hrvatsko srce za Crnu Goru, a to znači i – Hrvatska kultura za Crnu Goru.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Hrvatska građanska inicijativa