Vanjska proslava sv. Tripuna održana po 1211. put

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. veljače 2020. - 8:49
Autor: 

Vanjska proslava blagdana svetog Tripuna, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije, održana je jučer u Kotoru, uz prisustvo brojnih vjernika.

Tradicionalno, započela je dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata. Ispred katedrale svetog Tripuna predat je raport, a zatim obavljena smotra mornara i ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo u čast Sv. Tripuna.

Na početku svete mise nazočnima se u katedrali svetog Tripuna obratio apostolski administrator Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj: “Slavlje  našeg nebeskog zaštitnika, koje nas je okupilo iz različitih dijelova naše države, kao i iz susjednih zemalja, slavlje je vjere, zajedništva i nade kršćanskog puka. Stoga vam, draga braćo i sestre, dragi poštovatelji Svetog Tripuna želim poželjeti dobrodošlicu na ovo misno slavlje u sklopu Vanjske proslave i želim da se svi u ovoj katedrali osjećate kao kod kuće. Jer, što je Crkva ako ne očev dom u kojem smo svi jednaki i uvijek dobrodošli”, poručio je Gjonlleshaj.

Svečanom pontifikalnom euharistijom predslavio je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, koji je istakao da koliko god puta Kotorska biskupija slavi zaštitnika grada Kotora, on ne gubi na značaju: „Razlog je dvojak. Sa jedne strane slavlje je uvijek svježe zahvaljujući onome tko ga slavi. To je danas Sveti Tripun, koji je svoju vjeru u Isusa Krista posvjedočio mučeničkom smrću u Maloj Aziji. Drugi razlog zbog kojeg slavlje svetog Tripuna nikada ne gubi na svježini je činjenica da je on već vjekovima zaštitnik Kotora i Kotorske Biskupije”.

Na misi je pjevao brelski zbor iz Župe Svetog Stjepana.

Nakon mise, uslijedila je procesija ulicama Kotora. Tradicionalno, moći Svetog Tripuna nosili su mornari Bokeljske mornarice, a ispred crkve sv. Nikole nazočne su pozdravili arhijerejski namjesnik bokokotorski, paroh kotorski, protojerej stavrofor Srpske pravoslavne crkve Momčilo Krivokapić sa svećenstvom, a ispred Crnogorske pravoslavne crkve, uz zvuke zvona, protojerej kotorski Ivan Pajović.

Vanjskoj proslavi sv. Tripuna prisustvovali su: ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek sa suradnicom Ivom Hraste Sočo, ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, veleposlanik Republike Hrvatske Veselko Grubišić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković. Pored spomenutih, proslavi su nazočili i: apostolski nuncij, monsinjor Luigi Pezzuto; monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitski, monsinjor Mate Uzinić, biskup dubrovački; monsinjor Tomislav Rogić, biskup šibenski; monsinjor Petar Palić, biskup hvarsko-bračko-viški; monsinjor Zef Gashi, nadbiskup barski u miru, kao i  monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski u miru.