Važna obljetnica obilježena u Gornjoj Lastvi – 100 godina od osnivanja HTD Napredak

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. listopada 2019. - 8:49
Autor: 

Kulturno -  zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva obilježilo je sinoć  sto godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva Napredak u Domu kulture „Ilija Marković'' u Gornjoj Lastvi.

Na početku večeri nazočnima se obratio  Zoran Nikolić, predsjednik Kulturno - zavičajnog udruženja „Napredak“: „Hrvatsko tamburaško društvo Napredak Gornja Lastva osnovano je 15.6.1919. godine. Odobrenje za rad Društva dala je Pokrajinska vlada za Dalmaciju u Splitu 30.8., iste godine. Uz tamburaški zbor djeluje i dramska grupa, koja se prvi put pominje 1928. 1974.godine formirano je Društvo prijatelja Gornje Lastve, čime je pokrenuta velika akcija na okupljanju Lastovljana i prijatelja Gornje Lastve. Ponosni smo  da možemo reći da večeras ne obilježavamo samo stogodišnjicu, obilježavamo stoljeće kontinuiranog postojanja Društva kojemu se mijenjalo ime, ali je uvijek bilo aktivno. U svemu što je rađeno do danas, naša nacionalna pripadnost je prepoznatljiva kao nenametljiva. Smatramo da njegovanjem svoje kulturne baštine, na najbolji način čuvamo i svoj identitet. Svi koji dolazite na naše manifestacije ste nam podrška bez koje nije moguće opstati i trajati i hvala vam na tome“.

„Uvijek s ponosom, privilegijom i čašću dolazim ovdje u Gornju Lastvu. I bio sam toliko puta. I gotovo da ne bi trebao govoriti, no šutjeti, hodati i osjećati. Sto godina Hrvatskog tamburaškog orkestra, a stoljeća Hrvata ovdje na ovom prostoru. Samo prije Drugog svjetskog rata ovdje je živjelo tisuću Hrvata. Gornja Lastva je simbol trajanja Hrvata, ali i simbol nestajanja. Kad stanete ovdje pred crkvu staru 600 godina budete impresionirani. Ovdje kad hodaš svaki kamen govori“ – rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, pozdravljajući prisutne i čestitajući važnu obljetnicu. 

U glazbenom dijelu programa nastupio je  Mandolinski orkestar „Tripo Tomas”,  a prisutni su bili u prilici pogledati i  izložbu „Napredak Gornja Lastva – Sto godina postojanja“.

Obilježavanju ove važne obljetnice nazočili su  i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Hrvatske u Kotoru mr.sc.  Jasminka Lončarević, konzul savjetnik Marijan Klasić, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.