Večeras promocija dokumentarnog filma "Svete vjere mučenici" u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 20. siječnja 2017. - 9:21
Autor: 

Promocija dokumentarnog filma "Svete vjere mučenici" - o novim hrvatskim blaženicima,  održat će se  večeras u crkvi sv. Pavla u Kotoru s početkom u 19 sati.   Na promociji će govoriti mons. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, scenarist i redatelj filma Božo Vodopija, a uvodno će se obratiti i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković. 

Dokumentarni film "Svete vjere mučenici", s podnaslovom "Hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola", obrađuje život najstarije hrvatske dijaspore u Janjevu i Letnici na Kosovu, te život i mučeništvo novih hrvatskih blaženika.

Na svečanosti 5. studenog 2016. u Skadru u Albaniji, Sveta Stolica je blaženima proglasila 38 mučenika kojima je život oduzet iz mržnje prema vjeri u razdoblju od 1945. do 1974. godine. Među njima su i dva svećenika podrijetlom iz najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, koji su djelovali u Albaniji, a mučeništvo podnijeli u vrijeme režima Envera Hodže. To su fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola, tako da je naš hrvatski narod dobio još dva blaženika. Istodobno, postupak za proglašenje blaženim vodi se i za slugu Božjeg fra Alojzija Palića koji je svoj život položio također iz vjere i svjedočenja Isusa Krista nekoliko desetljeća ranije na Kosovu, gdje je ubijen 1913. Glas o svetosti te trojice svećenika pronosi i čuva, te im se desetljećima moli za zagovor vjernič ka zajednica Janjevaca. Prilika je ovo za bolje upoznavanje vjernika i šire javnosti s njihovim životnim putem i situacijom koja je dovela do mučeništva i proglašenja blaženim.

Snimanje je obavljeno u rodnim mjestima blaženika na Kosovu, mjestima gdje su služili i gdje su mučeni u Albaniji, kao i razgovori s članovima njihovih obitelji i sunarodnjaka u Zagrebu i Kistanjama.

Scenarist i redatelj je Božo Vodopija, snimatelj Mato Kristović, montažer Dominik Miljak, dok je glazbene podloge pripremio Vicko Dragojević.