Veleposlanik Grubišić sudjelovao na Međunarodnom božićnom bazaru u Podgorici

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 18. prosinca 2017. - 9:05
Autor: 

U tržnom centru Delta City u Podgorici proteklog vikenda  održan je  diplomatski Božićni bazar koji tradicionalno organizira  Međunarodno udruženje žena u Crnoj Gori u suradnji s  međunarodnim institucijama u Crnoj Gori, lokalnim organizacijama i upravom Centra. Bazar su otvorili veleposlanik Republike Hrvatske NJ.E. Veselko Grubišić i ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmed Zenka.

 „Ovo predbožićno vrijeme je baš pogodno za druženje, sastajanje i darivanje. Evo perzijska riječ bazar svugdje se proširila, ovdje je prihvaćen njen turski oblik pazar, a u sjevernoj Hrvatskoj mi to zovemo trgovište, dakle mjesto gdje se sastajemo trgujući, dakle kupujući i prodajući.  Važnije od toga je što ćemo danas jedni drugima uputiti po nekoliko lijepih riječi, pa možda i dobrih komplimenata. Divno je što ćemo ovdje moći kušati proizvode iz barem 15 država  sa čitavoga našeg Euroazijskog kontinenta, Sjeverne Amerike, a ovdje su i drugi ne manje vrijedni.  Želim vas potaknuti na jedan aplauz svim onim plemenitim rukama koje su pripremale ili tvrtkama koje su darovale ove proizvode, onima  koji će danas ovdje neumorno stajati i s radošću vas poslužiti. Želimo aplaudirati onim vrijednim, većinom ženama koje su smislile i organizirale ovaj događaj. Neka nam živi Međunarodni klub žena, predvodnik ove akcije. Mi muškarci smo sigurno sretni što im danas možemo malo pripomoći u ovom predivnom ambijentu koji nam je s dragošću ustupljen. Ja sam jako sretan što su mi ovdje u „Vodi u kršu“ dopustili da im pomognem kuhati grah ili kako ga vi ovdje zovete pasulj. Mislim da svi skupa zaslužujemo jedan pljesak što pribivamo danas ovdje s više plemenitih ciljeva. Kada želimo nekoga prijatno dotaknuti, malo je boljih načina od darivanja. Najčešće to činimo onima koji su nam bliski i poznati. Možda je još plemenitiji način darivanja kada to činimo prema pojedincima koje nikada nismo susreli, a isti su možda u većoj potrebi nego naši bližnji. Zamislite, kako je to dobro kada to činimo organizacijama koje skrbe o potrebitima. Ova današnja prigoda je posebna jer svi koji smo ovdje došli želimo pomoći jednoj novoj organizaciji, Centru za autizam u Podgorici. Zamislimo roditelje koji imaju divno dijete  s kojim se nešto događa, a sami mu nisu u stanju nikako pomoći. Misle da nešto krivo čine, okrivljuju sebe, boje se, ne znaju što učiniti. Stoga je za autizam jako važno njegovo rano otkrivanje pa se to dijete može osposobiti u osobu koja će solidno funkcionirati u društvu i tom društvu pridonositi.  Mislim da se zapravo trebamo osjećati privilegiranim što ćemo danas biti dionici ovoga hvalevrijednog događaja. Želim vam svima ugodno druženje, blagujte ove sočne i ukusne delicije, kupite sve što vam treba, pa možda i nešto za svoje susjede koji nisu bili u mogućnosti doći ovdje.  Želim da vam ovaj dan bude za pamćenje. Mogli ste danas biti drugdje, ali niste, ovdje ste. Stoga vas molim budite ponosni na sebe jer ste došli ovdje darivati one koje najvjerojatnije nikada niste vidjeli, svjesni da i vaša kaplja čini onaj prelijepi slap koji donosi radost“ – istakao je veleposlanik Grubišić.

Nazočni su imali priliku kušati  sedamnaest zemalja svijeta, kupiti njihove proizvode i ručne radove, te na taj način doprinijeti plemenitom cilju.

Ministar Zenka pozdravio je inicijativu Međunarodnog udruženja  žena Crne Gore da organiziraju jedan ovakav događaj. Također je istakao  mogućnost upoznavanja  s tradicijom i običajima drugih zemalja.