Velić: Potrebna baza podataka radi efikasnijeg upravljanja ekonomskim razvojem

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. listopada 2016. - 14:45
Autor: 

Kotor mora imati kvalitetnu bazu podataka radi efikasnijeg upravljanja lokalnim ekonomskim razvojem, izjavila je Ljiljana Velić, nositeljica liste Za bolji Kotor-HGI Od srca, gostujući na Radiju Kotor. 

Prema riječima Velić spomenutu bazu podataka činili bi ekonomski podaci, fiskalni podaci ( prihodi i rashodi, zaduženost privrednih subjekata na osnovu kojih se dobijaju pokazatelji efikasnosti privrednih subjekata), socijalni podaci (siromaštvo i kriminalitet), kao i organizaciono-administrativni podaci, koji se odnose na  kvalitetu administracije i podršku lokalnim preduzetnicima.

„Ovi pokazatelji  značajni su za lokalnu upravu  i daju joj podršku u upravljanju vlastitim ekonomskim razvojem. Također, za nas u HGI je  razvoj ljudskih potencijala ključni faktor ekonomskog razvoja i smanjenja siromaštva, te je u tom pravcu potrebno stvoriti uvjete za efikasniju privredu, revitalizirati preduzetništvo,zaštiti prirodu i okolinu, kao i valorizovati kulturnu baštinu“ pojasnila je Velić.

Velić je kazala da se Hrvatska građanska inicijativa zalaže za razvoj održivog , jer on ne uzrokuje devastaciju okoline, a ostvaruje korist u ekonomskom, društvenom i kulturnom okruženju.

„HGI će inzistirati na produženju turističke sezone u Kotoru. U sadašnjim uvjetima ponude smještaja treba jačati turističku ponudu razvojem specifičnih oblika turizma, a to su: kulturni turizam, gastronomski turizam, vjerski turizam, sportski turizam, nautički turizam, koji ne zavise od kratkotrajne ljetne sezone tj. treba osmišljavati različite aktivnosti radi produženja turističke sezone i ulagati u nove turističke proizvode“.

Velić je istakla i to da Kotor mora biti grad u kojem mladi, obrazovani ljudi imaju priliku pokazati svoje potencijale i poslovno se ostvariti, a  stanovnici zrele dobi i umirovljenici mogu ugodno i kvalitetno  živjeti.