Velić: Realizacija infrastrukturnih projekata neophodna za razvoj Kotora

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. listopada 2016. - 14:13
Autor: 

Realizacija infrastrukturnih projekata, prije svega u komunalnoj infrastrukturi, saobraćajnoj infrastrukturi, te kulturnoj infrastrukturi kroz obnovu kulturne baštine,  najznačajnije su za razvoj grada, saopštila je Ljiljana Velić, nosilac liste „Za bolji Kotor“, upoznajući građane sa razvojnim prioritetima HGI za unaprjeđenje Kotora.
Hrvatska građanska inicijativa smatra, objašanjava Velić, da samo kvalitetna infrastruktura i kvalitetne javne usluge stvaraju podsticajno okruženje za dodatne razvojne mogućnosti, kao i ulaganja, a samim tim i otvaranja novih radnih mjesta.
„Zato pružanje javnih usluga i komunalnu infrastrukturu treba stalno unaprjeđivati. Javne usluge koje imaju lokalnu komponentu veoma su važne u našoj svakodnevici radi normalnog funkcionisanja naših sugrađana, kao i poslovanje preduzetnika, a to su usluge javne rasvjete, usluge čistoće javnih površina, usluge odvoženja komunalnog otpada“, kazala je Velić.
Velić je naglasila i to da HGI od lokalne uprave očekuje kvalitetnu projektnu dokumentaciju, kvalitetno planiranje projektnih aktivnosti, izradu financijskih planova, kao i vođenje cjelokupnih projekata od početka do konačne realizacije  na kvalitetan i odgovoran način, kako se ne bi dolazilo u situaciju odlaganja projekata.
„Hrvatska građanska inicijativa insistiraće na razvoju kvaliteta saobraćajne mreže grada uz uvođenje automatske obrade prometa tj. uspostavljanja pametnih sistema nadzora i upravljanja saobraćajem. Time bi se povećala  sigurnost i pouzdanost, kao i prohodnost saobraćaja“
Prema riječima Velić, primjena novih tehnologija osiguraće nadzor u saobraćanju, smanjiti gubitak ljudskih života i imovine, kao i eventualne ekološke incidente.
„Izgradnja pothodnika je od velikog značaja za Kotor i kada bude stavljen u funkciju za očekivati je značajno rasterećenje saobraćajnih gužvi. Također, izgradnja garaža zatvorenog tipa je neophodna Kotoru“.
Velić je dodala i to da razvoj i unapređenje vodovodne i  kanalizacione opremljenosti grada su značajni za njegov razvoj.
„Neophodno je prevazilaziti probleme velikih gubitaka vode u vodovodnoj mreži i povećavati pokrivenost Kotora u sistem otpadnih voda“ poručila je Velić.