Velimir Visković u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 26. travnja 2015. - 10:33
Autor: 

Sinoć je u crkvi Svetog Duha u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore,  održana književna večer Velimira Viskovića, hrvatskog književnog kritičara, esejiste i leksikografa, gdje je predstavio svoje zbirke Hrvatske enciklopedije književnosti, kao i svoju knjigu „Rat za enciklopediju“, koja je nedavno izišla iz tiska.

Na početku večeri nazočne je pozdravila direktorica Dux radija Milena Pilastro Kovačić.

Uvodnu riječ dala je prof. dr. Vanda Babić, koja nam je pročitala što je o Viskovićevom radu napisala Mani Gotovac:  „Velimir Visković je intelektualac krležijanskoga tipa, enciklopedist u tradicionalnom smislu te riječi. Visković je osoba koja širi tjesnace intelektualne slobode. U njegovu uredu u Leksikografskom zavodu okupljaju se sveučilišni profesori i profesorice, pisci i pjesnikinje, slikari, redatelji i redateljice. Zvone telefoni i mobiteli, govori se različitim jezicima“.  

„ Ono što je posebnost kod ove enciklopedije je što ovakve enciklopedije, ovakve širine, sa ovakvim tipom natuknica nema u svijetu. Mi donosimo negdje oko tri tisuće natuknica koje se odnose na biografije hrvatskih pisaca; osim toga mi donosimo i interpretacije otprilike oko tisuću najvažnijih djela hrvatske književnosti. Imamo i otprilike tisuću stranih pisaca. Kad mi govorimo o svjetskoj književnosti, onda se radi o kroatocentričnoj viziji svjetske književnosti – što su nama svjetski pisci značili“, kazao je, predstavljajući svoje enciklopedije, Velimir Visković.

„U ovoj enciklopediji su sadržane dvije povijesti hrvatske književnosti. Jedna je povijest stilskih epoha. Mi imamo ovdje srednjovjekovne hrvatske književnosti, pa sve do hrvatskog postmodernizma, uključujući realizam, barok, manirizam, sve moguće stilske epohe“, rekao je Visković, naglašavajući da je u ovim knjigama opisana i povijest svih institucija, ali i manjih književnih udruga važnih za razvoj hrvatskog književnog života.

Visković nam je predstavio i svoju knjigu „Rat za enciklopediju“ o kojoj je govorila i Mani Gotovac: „Ne treba dokazivati pamet. Treba pisati tako da to bude prijemljivo, i znalcima i našem puku, jer taj puk je onaj koji će prenositi dalje od jedne do druge riječi. Knjiga Velimira Viskovića je pisana u tom duhu, i na tome mu čestitam, ne samo kao prijatelju nego i kao uredniku Hrvatske enciklopedije književnosti“.

Književnoj večeri su nazočili: konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Hrvoje Vuković, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-ja Marija Vučinović , predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, glavni tajnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Schubert.

Večer je svojim nastupom upotpunila tivatska klapa „Jadran“.