Vezivanjem marame Mažuraniću obilježen početak hrvatskog predsjedavanja EU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. siječnja 2020. - 14:44

Evropska perspektiva Crne Gore neupitna je, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na ceremoniji vezivanja crvene kravate na spomen-bisti Ivanu Mažuraniću na Cetinju, kojom se simbolično obilježava hrvatsko presjedavanje Evropskom unijom.

„Kao predvodnik procesa EU integracija, Crna Gora čvrsto je na stanovištu da treba da nastavi sa reformama i da podržava susjede u procesu pridruživanja, jer građani našeg regiona zaslužuju perspektivnu budućnost u ujedinjenoj i snažnoj Evropi“, rekao je Kašćelan.

On je dodao da je Crna Gora ohrabrena prioritetima hrvatskog predsjedavanja EU, od kojih je proširenje visoko na agendi.

„Vjerujemo i da će samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti organizovan u maju u Zagrebu, biti najbolja potvrda tog htjenja Hrvatske“, naveo je gradonačelnik.

Kašćelan je dodao da mu je posebno drago što se ceremonija vezivanja kravate dešava u crnogorskoj Prijestonici, istorijskom, kulturnom, a nekada i administrativnom centru Crne Gore, gdje je 2009. godine podignut spomenik Ivanu Mažuraniću.

„Taj narodni tribun, ban i pjesnik - pronio je širom Evope i svijeta najljepše riječi o crnogorskoj samobitnosti, naciji i kulturi. Mažuranić je u spjevu Smrt Smail-age Čengića, kako je to zapisao Vojislav P. Nikčević, dao najreljefniju integralnu sliku i najdublju moguću spoznaju o Crnoj Gori i Crnogorcima, uhvaćene u njihovim najsuštinskijim istorijskim, narodnosnim i nacionalnim koordinatama i egzistencijalnim odnosima“, podsjetio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, danas, 130 godina nakon smrti Ivana Mažuranića, čin vezivanja kravate na njegovoj spomen-bisti na Cetinju je prirodan slijed i potvrda vjekovnih veza crnogorskog i hrvatskog naroda i država.

„Koristim priliku da se zahvalim Hrvatskoj na dobrosusjedskim odnosima, na međusobnom uvažavanju i podršci Crnoj Gori da bude još bolja i uspješnija u svim oblastima na putu ka EU“, rekao je Kašćelan.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić naveo je da će Hrvatska učiniti sve da samit u Zagrebu bude kruna njenih „nastojanja i vrlo jasan orijentir i prekretnica u pregovaračkim procesima susjeda“.

„Ovih šest mjeseci nije dugo, ali budite uvjereni da ćemo se boriti za naše susjedstvo, jer nijesmo ušli u EU samo radi sebe. Ako ne pomognemo našim susjedima, onda neće ni biti dovoljno uspješno naše predsjedavanje“, ocijenio je Grubišić.

On je potvrdio stav da je Crna Gora lider u pregovaračkom procesu, dodajući da vjeruje da ne postoji nikakva mogućnost da Crna Gora ne bude prva sljedeća članica EU.

Ambasador Grubišić je kazao da je vezivanje kravate na spomen-bisti Ivana Mažuranića još jedan znak hrvatsko-crnogorskog prijateljstva, te da dvije države imaju puno spona, od kojih je možda jedna od najvrijednijih Ivan Mažuranić.

Mažuranić je, kako je rekao, bio impresioniran crnogorskom borbom za nezavisnost, za vlastitu državnost, te je napisao je spjev Smrt Smail-age Čengića - „sjajan ep, jednu od najboljih stranica hrvatske njiževnosti“.