Vučić cijepa BS onako kako je 2020. pocijepao HGI

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 27. srpnja 2021. - 14:59

Bošnjačka stranka je posljednjih mjeseci pod jakim udarom srpsko-ruskih centara moći, a sve cilju slabljenja državotvornog bloka u Crnoj Gori. Model razbijanja BS već je viđen na primjeru Hrvatske demokratske inicijative uoči parlamentarnih izbora 30. septembra 2020.

Politički analitičar Ranko Đonović tvrdi da iza udara na BS stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji uz pomoć potpredsjednika Skupštine Srbije i bivšeg glavnog muftije Mešihata Islamske zajednice Srbije Muamera Zukorlića pokušava da podijeli Bošnjake u Crnoj Gori. Namjera osovine Vučić-Zukorlić je, tvrdi, da osnaži dio Bošnjaka spremnih da, zarad lične koristi, uđu u buduću vlast sa velikosrpskim partijama u Crnoj Gori.

Visokopozicionirani član BS Adnan Muhović nedavno je napustio tu partiju i pridružio se Stranci pravde i pomirenja, o kojoj je ne tako davno tvrdio da “obmanjuje birače bošnjačke nacionalnosti”.

Danas Adnan Muhović za Gradski portal kaže da je Stranka pravde i pomirenja građanska partija i član koalicije „Crno na bijelo“. Iako ta koalicija vrši vlast sa partijama koje negiraju genocid u Srebrenici, Muhović u toj činjenici ne vidi ništa sporno.

„Stranka Pravde i pomirenja je bošnjački nacionalni projekat, koji u svom programu baštini i građanske vrijednosti. To što je u koaliciji sa GP URA nije nikakav problem, jer je URA demokratska opcija. Bošnjačkom narodu bi trebalo da bude veći problem što je njihov dugogodisnji partner, DPS, direktno učestvovao u genocidu u Srebrenici i u drugim gradovima – u Višegradu, na primjer – gdje taj zločin nije kvalifikovan kao genocid“, kazao je Muhović

Muhović tvrdi da su predstavnici GP URA zaslužni što u Vladi nema članova DF-a.

„Kolege iz Bošnjačke stranke na neformalnim sastancima govore da je URA onemogućila da u Vladu uđe DF. U ovoj Vladi nemate negatore genocida koji podržavaju anticivilizacijske vrijednosti“, rekao je Muhović.

Adnan Muhović je zaboravio da je ministar u toj Vladi, za koju je imao samo riječi hvale, bio i Vladimir Leposavić, koji je javno negirao genocid u Srebrenici. U Vladi premijera Zdravka Krivokapića je i ministarka Vesna Bratić, poštovalac lika i djela Ratka Mladića. Muhović na tu činjenicu gleda kao na proces koji mora da se završi.

„Sve će to brzo doći na svoje. DPS se nije mogao drugačije pobijediti. Vidjećete za godinu gdje će biti ti ljudi, a gdje neki drugi. Moramo zaštititi bošnjački narod u Crnoj Gori, koji je ostavljen na vjetrometini. Štitimo ga od politike koja je dovela do toga da Bošnjaci odlaze sa ovih prostora“, zaključio je Muhović.

Iz Bošnjačke stranke poručuju da znaju odakle dolaze udari na njih. Meta je, kažu, njihovo biračko tijelo, uvijek lojalno Crnoj Gori, kazao je portparol stranke Adel Omeragić za Gradski portal.

„U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo pokušajima destabiliziranja BS od strane brojnih centara moći. Na njihovu žalost, ali na zadovoljstvo više od 16 hiljada naših glasača, BS je i dalje čvrsto na temeljima ispravne politike. Oni koji iznose neistine o BS najviše govore o sebi. Naglašavamo da nema saradnje sa negatorima genocida u Srebrenici, kao i sa onima koji vode prevaziđene politike. Odluke koje bude donosila BS i u budućnosti će biti u interesu Crne Gore i naroda koji predstavlja“, rekao je Omeragić.

Omeragić navodi da BS nema rezervnu državu, te da se zbog toga i našla na udaru.

„Nekome nije u interesu da BS osvoji više od 16 hiljada glasova. Potvrdili smo da smo autentičan predstavnik bošnjačkog naroda, ali da smo lojalni Crnoj Gori. Ovo je naša domovina, nemamo drugu. Ovdje smo rođeni i ovdje ostvarujemo sva svoja prava. Takav odnos Bošnjaka prema Crnoj Gori nekome nije u interesu“, smatra Omeragić.

Politički analitičar Ranko Đonović zna kome smeta BS, za koju kaže da pripada biću Crne Gore.

„Ko od svega ima koristi? Beograd i Zukorlić. Kada podijelite BS kao što ste 2020. podijelili HGI, dobićete moć da na budućim izborima nastavite da uništavate Crnu Goru. Zukorlić se dobro uhljebio kod Vučića i slijedi Vučićevu politiku na koju nema primjedbe. Izlišno je govoriti gdje takva politika vodi i o kakvoj je trgovini riječ. Velikosrpski nacionalizam izaziva druge nacionalizme, to Vučić zna i sada pokušava da aktiviranjem bošnjačkog nacionalizma Crnu Goru podijeli i privede je “srpskom svetu”. Velikosrpski nacionalizam ostvaruje najbolje rezultate onda kada sebi stvori protivnika. U proteklih 30 godina njihov protivnik bila je građanska Crna Gora. Zato će Beograd, ne zaleci novca, uraditi sve da neutrališe HGI i BS“, smatra Đonović.

Đonović upozorava na naredne izbore, po njegovom mišljenju – vanredne.

„Tradicionalni neprijatelj crnogorske države ponovo radi svoj dio posla, jer će vjerovatno doći do novih izbora u Crnoj Gori. Svoj posao su dobro uvježbali i znaju sa kojim novcem i kojim ljudima raspolažu, uz savezništvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom, gdje su postavili svoje kadrove. Neutralisanjem Bošnjačke stranke i možda još neke, oni ostvaruju cilj. Osnovno pitanje je zašto na sve to ćute navodno građanske partije — URA i Demokrate, koje, od prvog dana „radeći“ za Crnu Goru, konstantno joj nanose samo štetu. Međutim, njihov plan će propasti, jer se više nikada neće ponoviti 1918. godina“, tvrdi Đonović.

Izjavu Muhovića da je DPS problem Bošnjaka, Đonović tumači kao pokušaj dodvoravanja Beogradu.

„Muhoviću očito ne smetaju grobovi u Srebrenici. DPS je prije 30 godina bio dio tog projekta. Medjutim, Muhović podržava one koji danas žele krvoproliće, a zamjera onima koji su prije 30 godina bili na drugoj strani. Izjava Muhovića da mu ne smeta ono što smeta normalnom svijetu govori da je to čovjek koji se loše snalazi u politici i koji je izuzetak u bošnjačkom narodu: malo je velikosrba i četnika medju crnogorskim Bosnjacima… Muhović se očito bori za svoju buduću poziciju čim velikosrpska politika razbije Crnu Goru, ne shvatajući da je to direktno upereno i protiv njegovog naroda i protiv civilizovanog i demokratski opredijeljenog svijeta“, izjavio je Đonović za Gradski portal.

Podsjetimo da je Adnan Muhović došao u žižu interesovanja javnosti zbog izjava da je Njegoš “genocidan pisac”, te da mu je za odlazak na Cetinje neophodan pasoš.