Vučinović: Incident u Bijelom Polju me vratio u neke ružne godine

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 08. rujna 2015. - 12:17
Autor: 

Slika koja je juče poslata iz Bijelog Polja nije u duhu međuvjerske tolerancije kojom se Crna Gora ponosi, kazala je za Skala radio Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore.

Podsjećamo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo koji je trebao da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti je juče verbalno napadnut u Bijelom Polju, a policija spriječila i da fizički nasrnu na njega pristalice Srpske pravoslavne crkve.

Iz priloženog se vidjelo da na zakazanom okruglom stolu o Nacrtu zakona o vjerskim zajednicama nije bilo niti volje niti želje da se na jedan tolerantan način i dijalog vodi javna rasprava, na način što će svaki od zainteresovanih učesnika dati svoje primjedbe, kazala je Vučinovićeva.

“Iskreno, me to vratilo u neke ružne godine i zaista sam smatrala da se ovakvi dijalozi i scene više neće ponavljati”, kazala je ona.

Za 10. septembar za kada je zakazan okrugli sto u Kotoru na temu Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vučinićeva smatra da će biti više i volje i kapaciteta da se javna rasprava okonča na jedan kulturan i civilizovan način.

HGI, dodala je ona, takođe ima primjedbe na predloženi zakon koje će izložiti na okruglom stolu u Kotoru.

Audio: 
Marija Vučinović