Vuksanović: Bez političke nema ni ekonomske ni socijalne stabilnosti, rješenje parlamentarni izbori

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. listopada 2022. - 11:09
Autor: 

Foto: Gradski.me

Potres koji se desio na političkoj sceni prije dvije godine pratio je niz drugih potresa i do stabilizacije društveno političkog polja trebaće još vremena, ocijenio je Adrijan Vukasanović, ministar bez portfelja u emisiji “Znam da znaš” na Gradska RTV.

“U tom procesu ne smijemo biti nijemi posmatrači već moramo snažno sudjelovati svojim politikama i idejama kako bi do te stabilizacije došli”, kazao je Vuksanović.

Kada je riječ o 43. Vladi, glavni problem je, kako kaže, činjenica da je početna ambicija vlade da se ubrza evropski put brzo usmjerena na neke druge teme koje su unijele nestabilnost, prije svega donošenje Temeljnog ugovora.

“Ta tema je došla kao nagazna mina na putu 43. vlade i vidimo da oni koji su forsirali tu temu, nemaju nikakav benefit od toga, već imamo jednu pravu borbu na političkoj sceni, skoro svako sa svakim. Od tada ušli smo u dublju nestabilnost koja nas vodi u mnoštvo pitanja sa malim brojem odgovora kako dalje”, ocijenio je Vuksanović.

Istakao je da živimo u vremenu gdje nemamo luksuz da nemamo stabilnu parlamentarnu većinu jer bez političke nema ni ekonomske, socijalne niti ijedne druge stabilnosti.

“Jedino rješenje su parlamentarni izbori koji bi donijeli odgovor na to važno pitanje”, kazao je Vuksanović.

Kod političkih subjekata postoji verbalna spremnost za izbore ali, kako kaže, kada treba doći do konkretizacije svaki put se želi izbjeći izborna utakmica.

“To nam opet govori o neodgovornosti prema državnom poslu, a sa druge strane i o sitnim, uskopartijskim interesima i želji da se ostane na pozicijama i da se te pozicije ne prepuštaju nikome drugome. U strahu se drži ono što se ima, a verbalno se iskazuje hrabrost da se ide na izbore gotovo sjutra”, ocijenio je Vuksanović.

Na pitanje da li Skupština može izabrati sudije Ustavnog suda i time riješiti brojna pitanja odgovara da će ta tema ogoljeti do kraja cjelokupnu situaciju i mnoge namjere političkih predstavnika učiniti transparentnim.

“Svi oni koji bi opsturuirali izglasavanje sudija Ustavnog suda pokazali bi i domaćoj i međunarodnoj javnosti da im nije stalo do reda i stabilnosti već do onog drugog”, kazao je Vuksanović.

Pozdravlja sve akcije ANB-a kao i svih institucija koje imaju za cilj suzbijanje kriminala. Ističe da, budući da živimo na turbulentnom području, njihova nezavisnost od političkih uticaja je od izuzetne važnosti.

“Političari često nastupaju navijački prema određenim institucijama, prema određenim personalnim riješenjima koja trebaju da vode te institucije, često to posmatraju kao neku vrstu resursa. Stoga su institucije itekako izložene svakoj vrsti uticaja ali na njima je da se odupru tim uticajima kao što je na svim odgovornima u politici da im omoguće slobodan rad”, kazao je Vuksanović.