Vuksanović govorio na konferenciji posvećenoj europskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. lipnja 2018. - 8:37
Autor: 

Konferenciju “Evropska perspektiva Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa – saradnja mladih/RYCO” obilježila je konstruktivna rasprava po pitanju dosadašnjih rezultata Berlinskog procesa, kao i perspektive za nastavak reformi u okviru ove inicijative, sa fokusom na suradnju mladih i provođenje omladinske politike na nacionalnom i regionalnom nivou. Također, bilo je riječi o europskoj budućnosti država Zapadnog Balkana  te značaju politike proširenja kako za regiju, tako i samu Europsku uniju.

U prisustvu panelista - šefa Delegacije EU i šefice Misije Oebsa u Crnoj Gori, veleposlanika Njemačke, Francuske, Italije, kao i predstavnika Regionalne kancelarije za suradnju mladih(RYCO), civilnog sektora, i drugih institucija nadležnih za provođenje omladinske politike, konferenciju je otvorio ministar sporta Nikola Janović, istakavši kontinuirani rad Ministarstva na unapređenju postojećih i razvijanju novih mehanizama, u cilju kreiranja uvjeta za ohrabrivanje mladih i doprinos omladinskoj politici.

Ističući da Berlinski proces potvrđuje zainteresiranost Europske unije za države Zapadnog Balkana  te daje poticaj za dalje reforme, predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović izrazio je zadovoljstvo povodom nedavno usvojenih dokumenata na nivou EU, koji potvrđuju europsku opredijeljenost za članstvo Crne Gore u zajednicu europskih naroda. On je kazao da Skupština Crne Gore ima važnu ulogu u promociji procesa europskih integracija, koju, između ostalog, ostvaruje kroz aktivnosti Odbora, usmjerene ka približavanju procesa mladima, kao budućim korisnicima svih benefita učlanjenja.

Na konferenciji je istaknuta posvećenost Crne Gore regionalnoj suradnji i održavanju dobrosusjedskih odnosa. U tom pogledu, važan je doprinos Berlinskog procesa, koji ne predstavlja alternativu članstvu, već ima za cilj da ubrza proces integracija država aspiranata, poručili su sudionici konferencije. Što se tiče omladinske politike, istaknuta je potreba da se potakne mobilnost mladih ljudi i politika zapošljavanja, a sve u cilju pripreme za tržište rada.

Konferenciju su u Bečićima organizirali  Ministarstvo sporta Vlade Crne Gore i fondacije Robert Šuman i Konrad Adenauer, uz podršku Misije OEBS-a i veleposlanstava  Savezne Republike Njemačke i Republike Francuske u Crnoj Gori.