VUKSANOVIĆ: Hrvati i ostale nacionalne manjine imaju snagu i žilavost da ostanu postojani i dostojanstveni

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 19. travnja 2021. - 11:01

Predsjednik HGI-a Adrijan Vuksanović govorio je za Glas Crnogorca o aktuelnim zbivanjima u našoj državi. On je istakao da je ova Vlada jednokonfesionalna i gotovo jednonacionalna.

Prošlo je već više od 100 dana od početka rada nove Vlade. Do sada su taj rad obilježili brojni “ispadi” i “gafovi”. Kako komentarišete dosadašnji učinak Vlade Crne Gore?

-Očigledno da je euforija, nakon izborne pobjede, prošla i realnost čini svoje. Nije lako pobrojati sve gafove i ispade, koji nekada imaju i duhoviti karakter. Što više prolazi vrijeme to se sve više i više Vlada kompromitira. To govorim bez ikakve doze, ni u primislima, trijumfalizma, jer na najodgovornije pozicije imamo ljude koji se loše snalaze, a to utječe na živote svih nas i na našu budućnost. O njihovoj nesposobnosti govore i oni koji su glasali za njih u Skupštini, a koji su često glasniji u kritikama od ostalih. Teško je pobrojiti, na jednom mjestu, sve odluke, koje su najmanju ruku sporne i diskutabilne. Ova Vlada ne govori o onome o čemu je najviše pozvana da govori, a to je ekonomija. Ona se pretežno bavi smjenama dosadašnjih kadrova i postavljanjem novih, a mnogi od njih nemaju ni stručnosti ni znanja. Neće još dugo imati efekta ni traženje izgovora u prethodnoj vlasti, jer ih niko nije birao da bi se uspješno pravdali za vlastite neuspjehe, već da bi uspješno vodili ovu zemlju i društvo.

Kako se oduprijeti “srpskom svetu” i vratiti Crnu Goru na put EU i NATO integracija?

-Političke ideje imaju rok trajanja i svoju upotrebnu vrijednost. Neke od njih prežive i vlastite poraze i nastave u izmijenjenoj formi opterećivati one na koje se odnose. Razlog tome je što su se institucionalizirale i nekim segmentima dobile privid metafizičke stvarnosti. Zbog toga u javnom prostiru možete čuti od, računa se, ozbiljnih ljudi, kako jedan, na koncu zemljopisan pojam ‘čuva nas, a ne mi njega’, ili ‘on brani nas, a ne mi njega’. To Vam je kad teritorija dobije epitete božanstva. Iako je im pun narativ ‘nebeskih’ tema, jasno je da se radi o pukoj zemaljštini i idolopoklonstvu. Crna Gora mora biti svoja, a dokazala je da ima snage i sposobnosti za to. Sva turbulentna vremena kroz koja smo prošli treba da nam daju sigurnost da možemo ponovno biti uspješni. Na nama je sada da pokažemo, ono što i sami znamo, da Crna Gora nije nastala pukim slučajem geopolitičkih okolnosti, već snažnom državotvornom sviješću i državničkom mudrošću. Isto tako da Crna Gora zaslužuje status koji je stekla 2006. godine i da on ne ovisi ni o jednoj koaliciji ni vlasti, već je većinski izraz njenih građana. Ulaskom u NATO pozicionirali smo se tamo gdje je i počela državnost Crne Gore, a to je u zapadni civilizacijski krug. Sretan sam što su nacionalne manjine dale doprinos u tome, kao što je su davale i daju svoj pečat našem zajedničkom evropskom putu – rekao je Vuksanović.

Da li vjerujete da Crna Gora može održati multikulturalnost, multikonfesionalnost i nacionalni sklad i pored svih problema sa kojima se suočava i kako je to moguće uraditi?

-Multikulturalnost, multikonfesionalnost i nacionalni sklad su temeljne kategorije koje čine Crnu Goru i bez njih nje nema. Čuvajući ih, čuvamo samu Crnu Goru. Vjerujem, pored svih kušnji, da ćemo obraniti te vrijednosti, koje smo znali obraniti i onih nesretnih devedesetih godina. Ako smo tada pokazali da možemo, moramo i sada, u izmijenjenim okolnostima u kojima nam prijete iste aveti prošlosti. Istina, kozmetička sredstva su sofisticiranija, ali sadržaj je nepromijenjen.

Kakav je položaj Hrvata u Crnoj Gori nakon dolaska nove vlasti?

U novoj vlasti, nema predstavnika nacionalnih manjina. Ova Vlada je jednokonfesionalna i gotovo jednonacionalna. Niko s Hrvatima nije ni razgovarao, a znam kako je prošao razgovor s drugim nacionalnim zajednicama prilikom formiranja nove Vlade. U konačnici u vlasti nema ni Bošnjaka, ni Albanaca, kao ni Hrvata. Ne govorim to da bih se žalio, već dao konstataciju, ali i povukao očiglednu distinkciju s prethodnim vladama u Crnoj Gori. Ako Vas neko ne zove ni na razgovor, onda Vam to jasno govori o odnosu koji ima prema Vama. Nažalost, puno je toga što uznemiruje pripadnike nacionalnih manjina. Od raznih grafita po islamskim bogomoljama, videima u kojima djeca pjevajući pozivaju na tragična dešavanja devedesetih, do javnog relativiziranja genocida u Srebrenici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava. Dakle, manjinske zajednice se osjećaju tjeskobno i imaju razloga za to. Ali, prije pristajem i na tjeskobu, a u cilju očuvanja i obrane onog u što vjerujem, nego na lagodnost po cijenu odricanja onog što me čini ovakvim kakav jesam. Koliko god postojeća situacija bila izazovna, Hrvati i ostale nacionalne manjine imaju snagu i žilavost da ostanu postojani i dostojanstveni. Sudjelovali smo u svim važnim procesima crnogorske emancipacije i bili pobjednici. Nema razloga da tako ne bude i ovoga puta. Snaga se dokazuje u teškoćama, a mi je svjedočimo ponovno, u dobro poznatim, nenaklonjenim uvjetima – zaključio je Vuksanović.

Izvor: Glas Crnogorca