Vuksanović održao sedmu sjednicu Odbora za europske integracije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 02. lipnja 2017. - 10:00
Autor: 

Predstavljeni izvještaji o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 za 2016. godinu

Članovi Odbora za europske integracije, kojim predsjedava poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović,  razmotrili su jučer polugodišnje izvještaje o realizaciji Akcionog plana za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava s operativnim dokumentom za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika i Akcionog plana za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost za prošlu godinu.

Predstavnici resornih ministarstava upoznali su članove Odbora sa realiziranim, djelomice realiziranim i nerealiziranim mjerama iz akcionih planova i tom prigodom istakli da su zadovoljni postignutim, posebno uzimajući u obzir činjenicu da su usljed protoka vremena neke od nerealiziranih mjera već provedene. Između ostalog, tijekom prošle godine donijeto je preko 60 reformskih zakona i potpisan sporazum sa EUROJUST-om, s radom je započela Agencija za sprečavanje korupcije i formirano je Specijalno državno tužilaštvo. Na sjednici je istaknuto da je, usljed aktualnih izazova na međunarodnom planu, fokus Poglavlja 24 usmjeren na migracije i terorizam, dok su ključni izazovi u oblasti temeljnih prava jačanje institucije Zaštitnika ljudskih prava, borba protiv diskriminacije i sloboda medija. Također, najavljena je mogućnost revidiranja akcionih planova, u skladu s metodologijom koja je usuglašena s europskim partnerima.

Članovi odbora najviše su se interesirali za oblast javnih nabavki, pravosuđe, jačanje administrativnih kapaciteta i plan obuka i ekspertske podrške u narednom periodu, te za utjecaj migrantske krize na primjenu Šengenskog sporazuma.

Na sjednici je dogovorena metodologija predstavljanja budućih izvještaja s fokusom na ključne izazove i pitanja koja bi mogla značajnije da utiču na pregovarački proces, u cilju pružanja zajedničkog doprinosa Vlade i Parlamenta efikasnosti procesa pristupanja Crne Gore EU.

U ime Ministarstva europskih poslova, sjednici je nazočio Miodrag Radović, tajnik Ministarstva i pregovarač za poglavlja 23 i 24, u ime Ministarstva pravde Marijana Laković Drašković, šefica Radne grupe za poglavlje 23, a u ime Ministarstva unutrašnjih poslova Tanja Ostojić, šefica Radne grupe za poglavlje 24.