Vuksanović potpisao Protokol o suradnji dva parlamenta

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. ožujka 2017. - 17:37
Autor: 

Službeni posjet talijanskih senatora Crnoj Gori upriličen je povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora.

Predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Odbora za politike Europske unije Senata Republike Italije Vanino Kiti, potpisali su danas Protokol o suradnji dva odbora.

Protokol je potpisan u okviru službenog posjeta izaslanstva talijanskog Senata Crnoj Gori, što je bila prilika da se potvrdi snažna parlamentarna suradnja i podrška koju Italija pruža Crnoj Gori na putu ka članstvu u Europskoj uniji. Protokol, između ostalog, podrazumijeva razmjenu informacija i iskustava o dosjeima od zajedničkog interesa koji se tiču Europske unije, koordinaciju u svrsi zajedničkog djelovanja na sastancima COSAC-a i drugim europskim konferencijama, kao i organiziranje programa profesionalnog usavršavanja.

Nakon potpisivanja Protokola, predsjednici Kiti i Vuksanović su govorili na konferenciji u organizaciji Ministarstva europskih poslova, na temu „Šezdeset godina od Rimskih ugovora: dalji put Evrope“. Konferencija je upriličena povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, kojima su kreirane Europska ekonomska zajednica i Euroatom. Kiti je ukazao na značaj Rimske deklaracije, usvojene 25. ožujka, kojom su predstavnici država članica i europskih institucija potvrdili svoju privrženost izgradnji jače i ujedinjenije Europe, ali i iskazali preferenciju ka ideji „Evrope u više brzina“. Također, istakao je stav Italije da sve države Zapadnog Balkana treba da postanu dio ujedinjene Europe.

Govoreći na temu budućnosti EU i politike proširenja, predsjednik Vuksanović je podsjetio da se upravo u vremenima krize rađaju velike ideje, te da je ovo ključni period za razvoj država Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU. Vuksanović je kazao da EU predstavlja veliku ideju, na čijem očuvanju treba jednako da rade i države članice i države kandidati, u cilju njegovanja principa slobode, demokracije i solidarnosti i osiguranja boljeg kvaliteta života svih građana.

Službeni posjet talijanskih senatora završen je susretom članova dva parlamentarna odbora, na kojem su talijanski senatori još jednom potvrdili podršku europskim aspiracijama Crne Gore, te izrazili zadovoljstvo zbog toga što je suradnja dva odbora institucionalizirana kroz potpisivanje Protokola o suradnji.

Talijansko izaslanstvo, pored senatora Kitija, činili su senator Stefano Kolina, senator Bartolomeo Amidei, Karlo Lo Kašo, zamjenik generalnog direktora za Europsku uniju Ministarstva za spoljne poslove i međunarodnu suradnju i veleposlanik Vinćenco del Monako.

Ispred Odbora za europske integracije, pored predsjednika Vuksanovića, događajima upriličenim povodom posjeta nazočili su članovi Sanja Vlahović, Marija Ćatović, Andrija Nikolić i Mihailo Anđušić.