Vuksanović s francuskim senatorima

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. svibnja 2018. - 8:40
Autor: 

Pohvaljen napredak Crne Gore i dosadašnji rezultati na njenom putu ka EU

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović i Momčilo Martinović sastali su se jučer sa francuskim senatorima Simonom Suturom (Simon Sutour) i  Klodom Kernom (Claude Kern) kako bi razmijenili mišljenje o aktualnim pitanjima u oblasti europskih integracija.

Sastanak je obilježio razgovor na temu dinamike pregovora Crne Gore s Europskom unijom, s osvrtom na Izvještaj Europske komisije o Crnoj Gori i nedavno usvojenu Deklaraciju u Sofiji. Poslanici su istakli da Crna Gora predvodi proces integracija na Zapadnom Balkanu, što potvrđuje ne samo dinamika pregovaračkog procesa, već i njena opredijeljenost za zaštitu europskih vrijednosti. Također, istaknuto je da Crna Gora u Francuskoj vidi značajnog partnera u pogledu ostvarivanja njenog glavnog vanjskopolitičkog cilja, uz očekivanje dodatnih poticaja za što brže učlanjenje Crne Gore u obitelj  europskih naroda.

 

Francuski senatori su naglasili da Crna Gora, kroz sudjelovanje  na sastancima na europskoj razini u svojstvu države kandidata, već ima priliku da sudjeluje u europskim procesima te da proces pridruživanja zavisi od postignutih rezultata na tom polju.

Sugovornici su se suglasili da je potrebno kontinuirano postizati rezultate na polju ostvarivanja pravnih, političkih i ekonomskih kriterija  te uložiti napore kako bi se održala započeta dinamika pregovaranja. Mišljenje europskih zvaničnika da sigurnost Europe zavisi od sigurnosne situacije na Zapadnom Balkanu predstavlja šansu država u regiji  za bržu integraciju, zaključeno je na sastanku.

 

Pored senatora, sastanku je prisustvovala i NJ.E. Kristin Tudic (Christine Toudic), veleposlanica Republike Francuske u Crnoj Gori.