Vuksanović sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. svibnja 2017. - 10:54
Autor: 

Proteklog vikenda, od 19. do 21. svibnja, Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i predsjednik Nadzornog odbora Crnogorske paneuropske unije, boravio je na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije, koja se organizirala u Bihaću. Tema konferencije bila je „Bosna i Hercegovina korak do statusa zemlje kandidata – možemo li ubrzati proces?“. Pored Vuksanovića, delegaciju iz Crne Gore činili su Vladan Lalović, generalni sekretar CPEU – a, Đorđe Raičević, potpredsjednik CPEU – a i Đorđe Brajović, koordinator za održivi razvoj i turizam u CPEU – u i potpredsjednik Crnogorske.

Ova X. po redu međunarodna konferencija pod okriljem bosanskohercegovačke Paneuropske unije, okupila je preko 130 sudionika, među kojima su bili predsjednik Alain Terrenoir, ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Pavo Barišić, zastupnici u Europskom parlamentu Julie Ward i Tonino Picula, dopredsjednik Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik austrijskog paneuropskog pokreta Karl von Habsburg, predsjednica Robert Schuman instituta Doris Pack i brojni drugi značajni gosti, kao što su Goran Milić, publicista i novinar, Amna Popovac, poduzetnica, Srđan Puhalo, psiholog i politički analitičar. Pored visokih uzvanica koje su nazočile ovom važnom skupu vrijedi istaći i sudioništvo msgr. Franja Komarice, biskupa banjalučkog, Suada Mahmutovića, bihaćkog imama i Dalibora Nenića paroha iz Bihaća. Vjerski predstavnici održali su kratak nagovor i molitvu za budućnost zajedničke im domovine, Bosne i Hercegovine. Na koncu prvog radnog dana, Vuksanović je imao razgovor s preuzvišenim Franjom Komaricom. Biskup se interesirao za prilike u Crnoj Gori i hrvatsku zajednicu u njoj. Prigodom susreta darovao je Vuksanoviću svoje knjige.

Tijekom panelske diskusije izuzetno zapaženo izlaganje je imao Vladan Lalović, koji se analitički osvrnuo na trenutno stanje u Europi i značaju koji ima ideja ujedinjene Europe za Zapadni Balkan, naglasivši vrijednost i neophodnost politike proširenja. Njegove opservacije naišle su na veliki pljesak slušatelja.

Đorđije Brajović je istakao zadovoljstvo što je dio ovako značajnog događaja u Bosni i Hercegovini, gdje „se osjeća kao kući“, kako je rekao. Posebno je podvukao zalaganje Crnogorske paneuropske unije na prosperitetu društvene stvarnosti. 

Adrijan Vuksanović je govorio o europskim integracijama iz perspektive Crne Gore i pozitivne ocjene brojnih zvaničnika EU. Naglasio je i konstruktivni doprinos hrvatske manjine u tom procesu, koja je čvrsta veza Crne Gore i Republike Hrvatske, tj. Europske unije.

Na kraju radnog dijela Konferencije, Adrijan Vuksanović je u društvu Pava Barišića i Doris Pack posjetio Katolički školski centar Ivan Pavao II., gdje im je domaćin bio ravnatelj don Slavo Grgić. Vuksanović je tijekom konferencije imao razgovor s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem. On je izrazio zahvalnost  ministru, kao i premijeru Plenkoviću na potpori HGI – ju, koju su iskazali pred prošlogodišnje listopadske izbore u Crnoj Gori.

Ovogodišnja Međunarodna konferencija završena je nedjeljnom sv. Misom u bihaćkoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, na kojoj su nazočili pripadnici raznih konfesija i uvjerenja, ujedinjeni europskim idejama.