Vuksanović u posjet Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 10. svibnja 2017. - 18:16
Autor: 

U posjetu SMŠ „Mladost“ i Općini Tivat, poslanici razgovarali o procesu pristupanja i kapacitetima za korištenje pretpristupnih fondova EU

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović i članovi Odbora Daliborka Pejović i Mihailo Anđušić boravili su danas u Općini Tivat, gdje su posjetili SMŠ „Mladost“ i održali sastanak s predsjednicom Općine Snežanom Matijević.

U SMŠ „Mladost“ Tivat je organizirana tribina s učenicima koji pohađaju predmet Europske integracije, na temu vrijednosti EU i značaja procesa pristupanja Crne Gore Uniji. Obraćajući se učenicima, predsjednik Vuksanović je istakao da je suština članstva Crne Gore u EU u njenim temeljnim vrijednostima, a među njima su najveće vrijednosti mir, tolerancija i suradnja. Poslanik Anđušić je dodao da će nakon učlanjenja u EU Crnoj Gori biti dostupni mnogo veći fondovi za sprovođenje projekata i unapređenje uvjeta života, dok je poslanica Pejović ocijenila da je ključni kapital mladih njihovo znanje, koje će ih preporučiti na tržištu rada i omogućiti im da koriste sve prednosti koje im Europska unija nudi.

Tijekom tribine, učenici su iskazali  interesiranje za utjecaj izlaska Ujedinjenog Kraljevstva na budućnost EU, sigurnost EU uslijed učestalih terorističkih prijetnji, utjecaj članstva u Uniji na turističku privredu Crne Gore, kao i za to kakve će prednosti i olakšice osjetiti mladi u njihovom daljem obrazovanju, kao i stručnom usavršavanju kada Crna Gora postane članica EU. Poseban pečat tribini dala je debata u organizaciji učenika, koji su razmijenili zanimljive i zrele stavove i mišljenja na temu prednosti i nedostataka članstva u Uniji kad je u pitanju oblast obrazovanja.

Nakon tribine, delegacija Odbora razgovarala je s predsjednicom Općine Tivat Snežanom Matijević i njezinim suradnicima, na temu uspješnosti Općine u korištenju pretpristupnih fondova. Poslanicima su predstavljeni različiti projekti koji su dosad sprovedeni, kao što je projekat prekogranične suradnje s Hrvatskom „SUD-SIT“, pomoću kojeg je u Tivtu instalirana stanica za iznajmljivanje električnih bicikala. Predstavnici Općine su istakli da su za uspješno sprovođenje projekata na lokalnom nivou potrebni uredna urbanističko-planska dokumentacija, institucionalizirani timovi za pisanje i sprovođenje projekata, financijska stabilnost i suradnja s nevladinim sektorom. Poslanici i predstavnici Općine suglasili su se o važnosti dalje komunikacije, u cilju kreiranja državnog fonda za pomoć općinama u predfinanciranju projekata.