Vuksanović: Za vlast u Podgorici Hrvatska važnija od Hrvata iz kozmetičkih razloga

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 11. studenog 2021. - 18:40
Autor: 

Za vlast u Podgorici Hrvatska je važnija od Hrvata iz kozmetičkih razloga, kazao je predjsednik HGI-ja Adrijan Vuksanović u današnjoj Drugačijoj radio vezi, dodajući da se to u Hrvatskoj apsolutno shvata.

Hrvatska razumije šta se dešava u Crnoj Gori

Govoreći o prošlonedeljnim sastancima sa predsjednikom i premijerom, te sa ministrima vanjskih i unutrašnjih poslova Hrvatske, Vuksanović je istakao da su oni iskazali brigu za hrvatsku populaciju u Crnoj Gori.

Navodi da je za vlast u Podgorici Hrvatska važnija od Hrvata iz kozmetičkih razloga.

"Treba malo kozmetički srediti ono što imate kao sadržaj u samoj izvršnoj vlasti. U samoj izvršnoj vlasti imate ministarku koja otvoreno kaže da je ministarka četnik. I to u Hrvatskoj svi znaju. Imate predloge da se neke ulice nazivaju po ratnim zločincima, prijetnje novim Srebrenicama, ove šovinističke i gnusne prijetnje koje su dobili Hrvati kao nacionalna manjina, i tu se ništa ne dešava, to je dozvoljeno! Lako je doći na aerodrom u Zagrebu, uz policijsku pratnji, širiti ruke, smijati se, biti srdačan, ali to je sve kozmetika", smatra on.

Stava je da ključne adrese u Zagrebu shvataju da je kozmetika posrijedi.

"Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja razumije stanje u Crnoj Gori. I hrvatski zvaničnici su jedni od rijetkih koji su dobro involvirani u ove procese i njihova percepcija je ispravna. Nažalost nemamo na svim evropskim adresama takav slučaj, zbog toga mogu neke retrogradnosti da se ovdje uspostave kao standardi", kaže Vuksanović.

Abazović je ručak sa nama u Zagrebu doživio kao kompromitaciju za sebe

Vuksanović je saopštio da je tokom posjete Hrvatskoj bio na radnom ručku sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom, potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem (koji je tog dana gostovao na hrvatskom HRT-u) I predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne. U saopštenju Vlade Crne Gore ne pominje se, međutim, njihovo prisustvo! Zašto?

"Onaj ko je želio da izbjegne da spomene prisustvo Dekovića koji je predsjednik HNV-a i moje, on je na neki način uvrijedio i samog domaćina, jer domaćinu je bilo stalo da se nađemo mi na tom ručku, čim nas je pozvao. Očigledno je da je naše prisustvo shvatio kao određeni vid kompromitacije, što je u potpunosti neskladno sa onim što smo imali kao sadržaj radnog ručka".

Vuksanović ističe da se na samom ručku nije moglo primjetiti da Abazović njegovo prisustvo doživaljava kao kompomitaciju, te da je izrazio želju da pomogne u rješavanju određenih pitanja poput Doma kulture u Donjoj Lastvi odakle lokalna vlast želi da ih izbaci.

Navodi da je tokom ručka razgovara sa Abazovićem o aktuelnoj političkoj situaciji gdje mu je kazao da su u HGI-ju svjesni da je sadašnja vlast heterogena i da ne bi bilo pošteno da sve konstituente vlasti doživljavaju jednako.

"Postoje oni konstituenti koje stvarno doživljavamo kao potencijal u smislu da budu brana od tih retrogradnosti, i takvima sve manje vidimo mjesta sa njima. Aludirao sam baš na Abazovića", kaže Vuksanović.

Navodi da Demokrate u ovom trenutku zbog, kako kaže, njihove političke akrobacine sa DF-om, ne mogu doživjeti kao potencijal brane od retrogradnosti.

Ne vjerujem da je Eskobar tražio povlačenje Đukanovića

Komentarišući tvrdnje predsjednika Pokreta za promjene, Nebojše Medojević da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar tražio od predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića da se povuče i podnese ostavku, Vuksanović kaže da sumnja da bi u formi takvog razgovora bilo to kazano na takav način.

"Koliko sam vidio tamo je bilo nekoliko ljudi. S druge strane često se stvara neka teorija zavjere oko Amerike i Zapadnog svijeta, ali Zapadni svijet izborni proces i rezultate izbornog procesa gleda kao dogmu. Za njih je činjenica da je Đukanović pobijedio u prvom krugu sa ogromnom razlikom u glasovima, i ne vidim u ovom trenutku da bi to bio na taj način predmet razgovora, niti da bi to bilo na taj način kazano. S druge strane nijesam to osjetio u razgovoru koje sa imao sa drugim zvaničnicima", kaže Vuksanović.

Izvor: Antena M