Završen seminar u Tetovu o položaju mladih u regiji i Europi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 16. veljače 2016. - 10:03
Autor: 

U razdoblju od  7. do 13. veljače u Tetovu (Makedonija) održan je seminar na temu analiza položaja mladih u regiji i Europi koji su van sistema formalnog ili neformalnog obrazovanja podržanog kroz projekt „Together for NEETs“. Osim Crne Gore, čiji je tročlani tim činio predstavnik Kancelarije za prevenciju narkomanije Kotor,  predstavnik formalnog obrazovanja – gimnazije iz Podgorice,  kao i predstavnik NVO CEO iz Nikšića, na ovom seminaru sudjelovali su predstavnici iz sledećih zemalja Grčke, Turske, Albanije, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Poljske, Kosova, Srbije.

Kako kod nas tako i u Europi  postoji veliki broj ovakvih  mladih  ( 14 milijuna 1 na prema šest od  ukupnog broja mladih), koji predstavljaju osjetljivu grupu, podložnu rizicima kao što je rano napuštanje škole, korišćenje narkotika, upadanje u druge oblike ovisnosti kao što je npr. kockanje, asocijalno ponašanje, rani brakovi ili neželjena trudnoća, na spomenutom seminaru okupili su se stručnjaci koji rade s mladima, mladi iz NEET  kategorije, predstavnici medija i zajedničkim naporima analizirani su faktori koji dovode do ovoga, kao i načini njihova rješenja.

Svi sudionici nalazili su se na zadatku da stečena znanja, vještine i specifičnu metodologiju, usvojenu na ovom seminaru, u budućnosti primjenjuju i u svojoj lokalnoj zajednici.

Ovaj seminar  je podržan kroz projekt koji se financira kroz Erasmus +  program.