Završena „Evropska nedjelja mobilnosti“ u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. rujna 2019. - 12:59
Autor: 

„Evropska nedjelja mobilnosti“ tijekom vikenda je obilježena brojnim akcijama koje promoviraju  održivi transport i apeliraju na promjene ponašanja u prometu, čime je i okončano ovogodišnje sudjelovanje  Tivta u ovoj međunarodnoj kampanji. Manifestacijama i programima koje su trajale tjedan dana,  Tivat se našao među gotovo 3000 gradova iz 50 zemalja svijeta koje obilježavaju „Evropsku nedjelju mobilnosti“, ove godine posvećenu pješačenju i biciklizmu. Međunarodni Dan bez automobila, nedjelja, 22. 9., obilježen je međunarodnom biciklističkom turom za žene i rekreativnom trkom na pet kilometara. Sudionici ove akcije,  koja je organizirana na ruti šetalište Pine – Donja Lastva – šetalište Pine su „Fancy Women bike ride“ i Atletski klub – Tivat Running Club Tivat. Apsolutni pobjednici u utrci na 5000 metara su Željko Dabović, Perica Vučković i Miloš Komnenić u muškoj, odnosno Marija Đukić, Marina Nišavić i Nina Jevtović u ženskoj konkurenciji.

U konkurenciji dječaka do 13 godina najbolji su bili Dino Bajo, Luka Stošić, Đorđe Gulić, dok je Tara Đuričković osvojila prvo mjesto među djevojčicama.

Aleksandar Filip, Vojislav Buzić, Marko Pravilović su bili najbrži u kategoriji od 14 do 18 godina, a u ženskoj konkurenciji su se kao najbolje pokazale Mija Mijušković i Sara Ilić.

Najbolji u kategoriji od 19 do 39 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji bili su: Marina Nišavić, Nina Jevtović i Sanja Antić, te Željko Dabović, Perica Vučković, Miloš Komnenić.

Marija Đukić i Dušica Bojović bile su najbolje u konkurenciji seniorki, kao i Stefan Bjedić, Boris Kosović i Miroslav Slaby.

Sekretarka za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Tatjana Jelić izrazila je zadovoljstvo kvalitetom i brojem manifestacija  te zapaženim sudjelovanjem građana, naročito najmlađih.

„Uvjereni smo da je akcija skrenula pažnju ka mogućnostima upotrebe održivih vidova transporta, naročito bicikla ali i pješačenja, te da je Tivat maksimalno poštovao ovogodišnji slogan Evropske nedjelje mobilnosti – Šetajte sa nama“, navela je Jelić.

Posebnu atrakcija predstavljala je prva međunarodna biciklistička utrka „Maštovita ženska biciklistička tura“ (Fancy Women Bike Ride), priređena u Tivtu u kojoj je sudjelovanje  uzelo nekoliko desetina dama.

Pokret započet 2013. godine u Turskoj, u proteklih sedam godina privlači pažnju prije svega žena biciklistica. Ove godine pokretu se pridružilo 115 gradova iz 14 zemalja.

„Biciklo je ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo, odlično je rešenje za saobraćajne gužve i praktično za svakodnevne obaveze. Mi žene iz Izmira u Turskoj sa našim biciklima pokušavamo da prenesemo poruku kako je dobro zamijeniti automobile i motore biciklima, kako je dobro da ulicom za nama ostaje parfem a ne bezin“, izjavila je Belmin Saskvan, jedna od organizatorica manifestacije.

Đorđe Premović, u ime Atletskog kluba Tivat Running Club Tivat je u svojstvu suorganizatora atletske trke izrazio zadovoljstvo manifestacijom i brojem sudionika  i očekivanje da će se ovakve aktivnosti nastaviti i ubuduće.

 U subotu su organizirane  akcije „Svi na katamarane“, odnosno besplatna vožnja solarnim brodovima koji obavljaju linijski prijevoz putnika iz Tivta, te „Planinarimo zajedno“ gdje je oko 70 sudionika, od kojih je najmlađi star tri godine, imalo priliku da prođe rutu Gornja Lastva – Sv. Vid – Gornja Lastva. Vođa puta, Boris Filip iz Planinarskog kluba „Vjeverica“ doveo je planinare do crkve sv. Vida gdje je organizirana  vuča konopa ekipa „Galioti“ i „Knightsbridge“ koja je i pobijedila.

„Evropsku nedjelju mobilnosti“ Tivat obilježava već  četvrtu godinu zaredom i nakon uspjeha postignutog 2017. godine,  kada je nominiran  među tri najbolja u kategoriji „Evropskih gradova do 50.000 stanovnika“, nastavlja i ove godine s još ambicioznijim programom.