Zenka i Deković: Od visoke važnosti nastavak otvorenog dijaloga kao osnovnog sredstva uzajamne komunikacije

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. travnja 2019. - 21:45

Manjine u Crnoj Gori imaju jaku podršku Vlade Crne Gore u smislu poboljšanja svog položaja istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na redovnom konsultativnom sastanku sa predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća gospodinom Zvonimirom Dekovićem.

Saradnja svih institucionalnih mehanizama za zaštitu i unapređenje položaja manjinskih naroda u Crnoj Gori je nužna ukoliko hoćemo za rezultat punu integraciju manjina u crnogorskom društvu rekao je ministar Zenka. Crna Gora prepoznaje manjinske narode kao partnere i prijatelje koji čine sastavni dio njenog  društva, rekao je Zenka i dodao da manjinski narodi osjećaju i cijene. Manjine su podrška naprednim idejama, progresivnom putu Crne Gore, ali moramo u Crnoj Gori još učiti dosta jedni o drugima.

Iz tog razloga Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jača aktivnosti koje za cilj imaju bolje poznavanje nacionalnosti i vjeroispovjesti , istakao je ministar. Suština je da se bolje ljudi upoznaju, više će poštovati jedni druge, kad se budu bolje razumeli, kazao je Zenka.

Zenka i Deković razgovarali su o aktivnostima Hrvatskog nacionalnog vijeća u prethodnoj godini i najznačajnijim izazovima sa kojima je hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori suočena.  U svjetlu nedavnih incidentnih situacija porodice Tomkić, sagovornici su pozdravili blagovremenu reakciju nadležnih organa i podršku koju je Vlada Crne Gore iskazala.

Izraženo je obostrano uvjerenje da je Crna Gora iznad ovakvih situacija i da je spremna da odgovori na svaki slučaj koji može potencijalno ugroziti dobre međuljudske, međunacionalne i međuvjerske odnose u Crnoj Gori. Crna Gora je država svih svojih građana i građanki zaključeno je u razgovoru i svako će spremno dati svoj doprinos na očuvanju zajedničke baštine najbolje što se bude moglo.

 

Zajednički je ocijenjeno da je od visoke važnosti nastavak otvorenog dijaloga kao osnovnog sredstva uzajamne komunikacije.