Zlatousna barakuda nova vrsta bezopasne jestive ribe u našem moru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 25. kolovoza 2015. - 8:27
Autor: 

Na osnovu informacija koje kotorski Institut za biologiju mora dobija od ribara i njihovog ulova, u Jadranskom moru pojavila se nova vrsta ribe i to žutousna barakuda ili sphyraena viridensis koja je atlantski migrant.

Ova vrsta je, kako je za Skala radio izjavio dr Aleksandar Joksimović, rođaka obične barakude za koju se do sada znalo jer je ona prirodni stanovnik Jadranskog mora, a ima je čak i u Boku Kotorskoj

Nova vrsta zlatousna barakuda stigla je u naše vode iz Atlantskog okeana preko Gibraltara i sudeći po fotografijama i konsultujući naučnu literaturu prvenstveno opise kolege Jakova Dulčića iz splitskog Instituta za oceanogradfiju riječ je o novoj vrsti barakude koja se takođe odomaćila u našem moru, rekao je Joksimović.

Prvi ulov ove vrste je zabilježen 2000. godine kod Molunta, nakon čega su uslijedili ulovi duž istočne obale Hrvatske, a posljednjih godina i na Crnogorskom primorju.

Žutousna barakuda ne spada u opasne vrste i komercijalno je veoma interesantna, jer može narasti do metar dužine, a njeno meso je  izuzetno ukusno.

Posebno za sportske ribolovce ova riba predstavlja trofejne ulove.

Veoma je teško razlikovati običnu od zlatousne barakude, a najučljivija karakteristika je njihov škržni poklopac i za razliku od obične barakude, zlatousna ili dividensis, nema ljušture ili krljušti na obodima škržnog poklopca.

Joksimović ribarima skreće pažnju na ovaj detalj koji predstavlja razliku između ove dvije vrste.

Postoji i treća vrsta, to je tuponosa barakuda čiji su ulovi veoma rijetki.

Do sada je jedan ulov bio kod Molunta i ova vrsta spada u emigrante koji su iz Crvenog mora preko Sueckog kanala ušli u Mediteran i Jadransko  more.