Znanstveni skup „Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. travnja 2017. - 11:20
Autor: 

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor u suradnji s  Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Zavodom za povijesne znanosti u Dubrovniku organiziraju  znanstveni  skup u Kotoru na temu „Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi“. Skup je počeo danas u dvorani hotela Cattaro, a svoje će radove izložiti 31 znanstvenik, i to iz: Dubrovnika,  Kotora, Bara, Beograda, Zagreba, Ljubljane i Sarajeva.

Predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Mario Brguljan se u ime suorganizatora znanstvenog skupa obratio nazočnima istaknuvši da  HGD od svog osnutka uspješno radi na promociji bogatog kulturnog naslijeđa Boke: "U proteklom periodu organizovali smo više znanstvenih skupova i okruglih stolova. Zahvaljujući inicijativi dr. Nenada Vekarića prihvatili smo se i suorganizacije ovog značajnog skupa na kojem sudjeluje preko 30 znanstvenika iz svih republika bivše Jugoslavije, što čini ovaj skup specifičnim".

Znanstveni skup otvorio je dr. Nenad Vekarić, koji je objasnio kako su došli na ideju da realiziraju jedan ovakav skup: "Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku radi na projektu koji se zove Transformacije kolektivnih i individualnih identiteta na području Dubrovačke republike od srednjeg vijeka do 19. stoljeća. U okviru tog projekta mi svake godine organiziramo jednu radionicu gdje se pokušavamo okupiti oko određene teme i kroz taj projekt to i realizirati. Svi mi koji se bavimo poviješću Dubrovnika se en bavimo poviješću Kotora posebno, ali svatko od nas u ta svoja istraživanja, u svojoj škrabici, nalazi nešto o Kotoru. Kotor i Dubeovnik su toliko bili povezani; nekada puno više nego što su danas. 28% dubrovačke vlastele je podrijetlom iz Kotora ili njegove bliže okolice. Nekad su te veze bile vrlo jake. Kasnije su se na neki način prekinule. Međutim, za nas je Kotor vrlo zanimljiv; prvi susjedni grad koji ima neka slična obilježja kakav je imao i Durovnik u vrijeme Dubrovačke republike. Zbog toga smo htjeli posvetiti ovu radionicu Kotoru, imajući u vidu dvije stvari: da pokušamo obnoviti tu suradnju između znanstvenika iz Kotora i Dubrovnika, a s druge strane imali smo dojam da je u Kotoru ta znanstvena djelatnost zamrla".

Drugi dio znanstvenog skupa bit će održan sutra na istom mjestu.