Ansambl LADO slavi 71. rođendan koncertima u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 31. listopada 2020. - 8:56
Autor: 

U godini u kojoj slavi 71. rođendan, Ansambl LADO održat će tri svečana koncerta u svom rođendanskom mjesecu, 16. i 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu, te 24. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ova je godina posebno izazovna za umjetničke institucije i pojedince koji se pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji, stoji u najavi. LADO je u posljednjih sedam mjeseci, uz brojna online događanja, neprestano prilagođavao svoj program – uveo je više vokalno-instrumentalnih koncerata u kojima su sudjelovali solisti i manji broj glazbenika te ponovno oživio projekt LADO Electro.

U objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz rujna ove godine istaknuto je kako su kazališne predstave, u koje spadaju i Ladove izvedbe, ocijenjene kao programi niskog rizika zaraznosti jer je riječ o programima s isključivo sjedećim mjestima koji ne uključuju interakciju i aktivni angažman publike, a za koje je propisan razmak između gledatelja od jednog sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski tijekom trajanja izvedbe.

Stoga će Ansambl LADO i ove godine održati svečane koncerte u svom rođendanskom mjesecu. Koncerti su na repertoaru 16. i 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu. Posljednji koncert u studenome održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 24. studenoga.

"Želja je Ansambla LADO, kao jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla, u ovo neizvjesno vrijeme, plesom i pjesmom pružiti svojoj vjernoj publici i svim ljubiteljima tradicije radost i nadu koje izviru iz bogate hrvatske izvedbene tradicijske umjetnosti", istaknula je ravnateljica ansambla Ileana Jurin Bakotić.

Umjetnici se s puno entuzijazma pripremaju za ove koncerte na kojima će predstaviti neke od najljepših i rado izvođenih koreografija i glazbenih brojeva s Ladova bogatog repertoara.

"Trebamo biti svjesni i ponositi se činjenicom da je Hrvatska svjetski fenomen prema broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Publika će moći uživati u osebujnim međimurskim popevkama, arhaičnom, starinskom ojkanju i bećarcu – jedinstvenom glazbenom izričaju Slavonije, Baranje i Srijema", kazao je umjetnički ravnatelj Krunoslav Šokac.

Rad na proširivanju i obogaćivanju repertoara Ansambla LADO se nastavlja, dodao je Šokac, koji je u program uvrstio i dvije praizvedbe – "Zvuci s Karašice" Duška Topića i "Nikaj duže do Miholja", međimurske popevke u obradi Alana Kanskog.

Oni koji ne budu u mogućnosti doći u Hrvatsko narodno kazalište, moći će pratiti izravan prijenos koncerta 20. studenoga na Trećem programu Hrvatske televizije.

(Hina) xgvla ydgk