Bogat program 75. Dubrovačkih ljetnih igara

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 02. veljače 2024. - 16:12
Autor: 

Tri velike dramske premijere te gostovanja sopranistice Sonye Yoncheve, tenora Josepha Calleje i violinista Renauda Capuçona vrhunci su programa 75. Dubrovačkih ljetnih igara, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare održanoj u Festivalskoj palači u Dubrovniku.

Festival će se održati tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza na različitim ambijentalnim lokacijama grada, a tijekom 47 festivalskih dana publici će se predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Program su predstavili umjetnička ravnateljica Martina Filjak, ravnateljica dramskog programa Senka Bulić, pomoćnik umjetničke ravnateljice za produkciju Marin Kaporelo i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

"Kafetarija", "Ekvinocijo" i "Oluja" dramske premijere

Dramski program čine tri velike premijere te po tri gostujuće i reprizne predstave. Koprodukcijsku predstavu Dubrovačkih ljetnih igara i kazališta Marina Držića, kultnu "Kafetariju" Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji na dubrovački govor Frana Čale, na pozornicu na Držićevoj poljani postavit će redatelj Paolo Tišljarić.

Festivalski dramski ansambl premijerno će izvesti dvije predstave. "Ekvinocijo" Ive Vojnovića u režiji Krešimira Dolenčića  igrat će se na novoj festivalskoj lokaciji u Posatu, a Shakespeareova "Oluja" u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera bit će uprizorena na otoku Lokrumu.

Varaždinski HNK gostovat će s predstavom "Čekajući Oresta" u režiji Livije Pandur, zagrebački HNK izvest će baletnu viziju Shakespeareova "Hamleta" redatelja i koreografa Lea Mujića, a glazbeno scensko djelo Marina Držića "Hekuba", kojim se festival priključuje obilježavanju 45. obljetnice upisa Starog grada Dubrovnika na UNESCO-OV Popis svjetske baštine, izvest će Ansambl Dialogos i Katarina Livljanić.

Na Igrama će se reprizirati predstave "Čudesna šuma" , "Mara i Kata" te "Sjetne žene raguzejske".

Niz gostovanja u glazbenom programu

Glazbeni dio programa otvorit će Jordi Savall s ansamblom Hespèrion XXI, a zatvorit će ga Opera gala koncert ponajboljih opernih arija na kojemu će nastupit jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice, sopranistica Sonya Yoncheva, tenor Joseph Calleja i bas Ante Jerkunica, uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića.

Na Igrama će se predstaviti i francuski violinist Renaud Capuçon te kontratenor Max Emanuel Cencić koji će nastupiti uz grčki ansambl Latinitas Nostra.

Nastupit će i ansambl Antiphonus s gitaristom Petritom Çekuom, tenor Krešimir Špicer uz klavirista Lovru Marušića, Papandopulo kvartet, pijanistica Marija Grazio i violist Marko Genero, Zagrebački kvartet i pijanist Ivan Krpan, ansambl Bach Consort Wien, kvartet Arod i pijanist Pierre-Laurent Aimard.

Dubrovački simfonijski orkestar održat će koncert pod vodstvom maestra Ivana Huta te nastupiti s violončelisticom Monikom Leskovar pod ravnanjem Sebastiana Lang-Lessinga i s gitaristom Pablom Sáinz-Villegasom uz ravnanje Valentina Egela.

U sklopu ciklusa World Musica i Jazza nastupit će Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži pod umjetničkim vodstvom Luisa Bonille, Cristina Aguilera Flamenco Trio, dubrovački doajen šansone Ibrica Jusić, a svoje mjesto na programu pronaći će i etnomuzikološki autorski projekt Dine Bušić i Melite Ivković naziva Bërbili (Slavuj) – zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa.

Glazbeni program u Dvoru završit će donacijskim koncertom Mladi za mlade, koji će predvoditi pijanist Jan Niković i gitarist Lovro Peretić  uz komorne sastave Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Folklorna baština i nekoliko izložbi

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstaviti Folklorni ansambl Linđo i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Tijekom igara održat će se izložbe fotografkinje Mare Bratoš, akademskog slikara Tonija Franovića, slikara i kipara Josipa Ivanovića te izložba Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća nastala u suradnji Igara s Umjetničkom galerijom Dubrovnik.

Proračun 75. Dubrovačkih ljetnih igara, iznosi 2 milijuna eura, od čega je nešto više od 30 posto vlastitih sredstava, a realizaciju programa omogućili su i Ministarstvo kulture i medija, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županiju te sponzori.