Bogat program za 17. festu Dubrovnik

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 18. siječnja 2018. - 9:59
Autor: 

Na ovogodišnjem, sedamnaestom izdanju manifestacije Festa Dubrovnik od 20. siječnja do 2. veljače Dubrovčani će uživati u klapskim, opernim i rock koncertima, uz niz popratnih umjetničkih te gastro i eno događanja.

Predsjednik udruge Festa Dubrovnik Slobodan Vlašić prilikom predstavljanja programa u srijedu u Dubrovniku izjavio je kako je ovogodišnja Festa 2018. Dubrovnik "spoj programske namjere idealnog kalendarskog sadržaja povodom Feste svetog Vlaha".

"Iznimno mi je drago da smo organizirali 'Festu Dubrovnik' sedamnaestu godinu za redom, uz pomoć svih dubrovačkih kulturnih ustanova te brojnih udruga. Nitko nam nije odbio suradnju jer se Svetom Vlahu ništa ne odbija. Bez ikakvog interesa ustrajemo na Festi, kako bismo iz godine u godinu bili bogatiji programom te da se uvijek rodi neka nova vrijedna produkcija", rekao je Vlašić.

Direktorica programa manifestacije Darija Mikulandra istaknula je kako je ovogodišnji program vrlo šarolik i bogat.

"Drago mi je što naš tim raste te što se sve više ljudi želi pridružiti manifestaciji pa svake godine širimo program. Dubrovnik ima što ponuditi zimi, a riječ je o predivnim programima koje možda čak ni ljeti nemamo priliku vidjeti, u vrijeme drugih različitih festivala", izjavila je Mikulandra, istaknuvši svoj ponos što manifestacija traje već sedamnaest godina.

"Bilo je godina kad smo bili malo manje entuzijastični i optimistični, kad nam je bilo teško i mislili smo odustati. Kad mi odemo, netko će nas sigurno naslijediti, jer Festa je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj", rekla je Mikulandra.

Ove godine naglasak u glazbenom dijelu manifestacije je na britanskom glazbenom sastavu The Beatles, koji su, prema riječima Mikulandre, dio opće kulture koji današnja djeca možda ne poznaju.

"Želimo ukazati na vrijednost tog glazbenog opusa. Imamo sjajnu suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i znamo da mogu odlično izvesti taj program", istaknula je Mikulandra.

Manifestacija će službeno biti otvorena u subotu 20. siječnja u Teatru Bursa predstavljanjem knjige "Dundo Maroje" Marina Držića u engleskom prijevodu, a nastavit će se u četvrtak 25. siječnja tradicionalnim grličanjem u Crkvi svetog Vlaha nakon čega će uslijediti Festa od klapa u Kazalištu Marina Držića s nastupom četrnaest klapa od Dubrovnika i Konavala do Mljeta i Lastova.

U Noći muzeja 26. siječnja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se Rock parada desetak dubrovačkih bendova, a dan kasnije slijedi koncert The Beatles Revival Orchestra u Hotelu Valamar Lacroma, na kojem će uz Dubrovački simfonijski orkestar nastupiti bend Olje Dešića te Radojka Šverko, Neno Belan, Stijepo Gleđ Markos, Ines Tričković, Maja Grgić, Doris Kosović i Mia Negovetić.

Program manifestacije nastavlja se 28. siječnja koncertom "Dive u Svetom Vlahu" u Crkvi svetog Vlaha, gdje će nastupiti prvakinje Opere HNK Zagreb Dubravka Šeparović Mušović i Diana Hilje te Andrea Marić i Jelena Štefanić uz kvartet DSO-a te pijanisticu Stefani Grbić. Umjetnički dio ovogodišnje manifestacije zaokružit će izložba "Naš Sveti Vlaho" u predvorju Kazališta Marina Držića u suorganizaciji Udruge likovnih umjetnika Dubrovnik 1. veljače.

Ove godine, uz Festu od vina na Kandeloru 1. veljače te tradicionalnu radionicu autohtonih jela i vina gospodarske komore dan ranije, najavljen je i forum za dubrovačke privatne iznajmljivače, čiji je broj već godinama u porastu.

Na predstavljanju programa "Feste 2018. Dubrovnik" sudjelovali su i ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović, suradnici manifestacije Vicko Dragojević i Žarko Dragojević, predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić te tajnik Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Kalafatović.