Bokeljskom večeri završile Tripundanske svečanosti u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 02. ožujka 2020. - 11:32
Autor: 

Uz osjetno manji broj gostiju nego proteklih godina, u Zagrebu je u subotu, 29. veljače 2020., u prestižnom hotelu Sheraton održana 99. po redu Bokeljska večer, tradicionalno okupljanje Bokelja na završnoj manifestaciji ovogodišnjih Tripundanskih svečanosti. 

Premda je održavanje fešte za organizatore predstavljalo veliko iskušenje, s obzirom na stvorenu kolektivnu psihozu straha od zaraze korona virusom, zagrebački Bokelji nisu ni u tim posebnim okolnostima željeli okrenuti leđa tradiciji. Doprinos njezinu očuvanju dali su i uzvanici: potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović, izaslanik hrvatskog premijera, Iva Hraste Sočo, izaslanica ministrice kulture, Milan Bošnjak, izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, NJ. E. Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj, I. savjetnica u veleposlanstvu Crne Gore, Irena Prelević te predstavnici Hrvata Boke, Zvonko Deković, Adrijan Vuksanović, i Filo Biskupović.

Na početku programa, mali admiral Tin Vinković Šatara, potomak tivatske obitelji Rajčević govorio je Lode, a nakon toga je odred Bokeljske mornarice Bratovštine otplesao kolo sv. Tripuna.

U dijelu programa koji tradicionalno pripada klasičnoj glazbi nastupila je mlada tivatska sopranistica Antonia Vučinović, koja je, uz glasovirsku pratnju Lidiije Molchanove, izvela ariju Irene “Sposa son disprezzata” iz opere „Bajazet“ Antonija Vivaldija, ariju Musette “Quando me n' vo“ iz opere „La boheme“ Giacomoa Puccinija te dvije poznate napolitanske pjesme „O sole mio“ i „Torna a Surriento“. Kao dodatak, otpjevala je pjesmu „Nimfa“ Petra Krstića. Pjevačica je svojim interpretacijama, napose glasovnim mogućnostima zadivila prisutne, među kojima je bilo i profesionalnih opernih pjevača, koji su njezinu izvedbu nagradili snažnim i dugačkim aplauzom.     

Prisutne je pozdravio hrvatski zastupnik u crnogorskom parlamentu, Adrijan Vuksanović,  koji je istakao zadovoljstvo što se po 99. puta u Zagrebu obilježavaju Tripundanske svečanosti, što svjedoči da zagrebački Bokelji nisu zaboravili svoj rodni kraj. Također je kazao da mu je radost što su ovoj svečanosti nazočili politički i društveni predstavnici Hrvata u Crnoj Gori. Obećao je da će Hrvatska građanska inicijativa, kao i druge institucije Hrvata u Crnoj Gori, i naredne godine aktivno sudjelovati u obilježavanju stote obljetnice Tripundanskih svečanosti u Zagrebu.

Prisutnima se obratio i predsjednik bratovštine, Ivo Škanata koji je naglasio da je ova godina za Bokelje u Zagrebu važna iz dva razloga. Prvo, u ovoj godini u UNESCO-u se otvara dosje hrvatske nominacije Tripundanskih svečanosti i kola sv. Tripuna za Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. S tim u svezi, istakao je da je već veliki uspjeh da se o Tripundanskim svečanostima u Hrvatskoj uopće razgovara na najvišoj svjetskoj razini. Podsjetio je, također, da u ovoj godini treba započeti pripreme za obilježavanje stote obljetnice osnutka udruge Bokelja, čiji je današnja bratovština sljednik, koja će se dogoditi sljedeće godine te pozvao članove da se priključe upravi u pripremi i provedbi programa proslave.