Dan kravate - simbola hrvatske kulturne baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. listopada 2021. - 9:11
Autor: 

Na prijedlog Academiae Cravaticae, neprofitne udruge koja se bavi kulturnom zaštitom kravate, Hrvatski sabor 2008. godine proglasio je 18. listopada  hrvatskim Danom kravate. Od tada se taj dan svake godine svečano obilježava programima diljem Hrvatske.  Academia Cravatica već desetljećima radi na svjetskoj promociji kravate pa se taj dan – Dan kravate – svake godine proslavlja i internacionalno. Naime, svjetska javnost zainteresirana je za kravatu, što potvrđuje da je kravata hrvatska, europska i svjetska pokretna baština. U obilježavanju sudjeluju brojne kulturne institucije, organizacije, lokalne samouprave, osnovne i srednje škole te dječji vrtići.

Dan kravate u glavnom gradu Hrvatske već tradicionalno će se obilježiti vezivanjem kravate banu Jelačiću na njegovu spomeniku na glavnom zagrebačkom trgu. Kravatu će vezati zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Obilježavanje Dana kravate započinje u 11.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će se, uz predstavnike Academiae Cravatice, okupiti javni dužnosnici, ugledni gosti i prijatelji kravate. Programu će nazočiti i veleposlanici kravate Igor Rudan i Miro Gavran, a organizirat će se i svečanost Smjene straže Kravat pukovnije.

Dan kravate će ukrasiti oko 40 spomenika i bista u Zagrebu, među kojima su i oni kralju Tomislavu i dr. Franji Tuđmanu.

- Academia Cravatica je ustanova čija je uloga upravo promocija kravate i njenih povijesnih, simboličkih i kulturoloških vrijednosti. U strateškim planovima dugoročno je postavljena identitetska odrednica Hrvatske kao Domovine kravate u europskom i svjetskom kontekstu i provedba ideje o projektu Zagreb – Prijestolnica kravate.

Kravata kao identitetska baština Hrvatske, posebno učinkovito i sadržajno može poticati komunikaciju Hrvatske sa svijetom. Prema načinu globalnog funkcioniranja suvremenosti, kravatom, mnogo snažnije i djelotvornije, možemo pokazivati Hrvatsku, njezinu kreativnost, duhovnost i trajnu modernost. Kravata je, zahvaljujući svojoj raširenosti, iznimno moćan i utjecajan motiv. On je nacionalno specifičan i globalno inkluzivan kao rijetko koji drugi - kazao je profesor i komunikolog, Mihovil Bogoslav Matković.

Izvor: Klara Špančić/Glas Hrvatske