Dani europske baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. rujna 2018. - 10:08

Izložbom ''U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini, Vinku, Rudiki, Živku, Miliku i Vidu'', u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvaraju se ovogodišnji Dani europske baštine. Program za ovu godnu posebno je bogat jer se tijekom cijele godine obilježava Europska godina kulturne baštine koju je proglasio Europski parlament.

U program obilježavanja Dana europske baštine uključile su se mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci, obrazovne ustanove, a Dani težište stavljaju na rad u baštinskim institucijama koji je često nevidljiv i slabo poznat javnosti.

- Tijekom ovog mjeseca, ali i cijele godine institucije se otvaraju i trudimo se što više uključiti djecu i mlade, staviti naglasak na različite obrazovne projekte koje baštinske institucije organiziraju kako bismo im ugradili svijest zašto je baština važna- istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Dodala je kako je Ministarstvo u zadnje dvije godine povećalo povlaćenje sredstava Europske unije u baštinske projekte te da očekuje kako će inicijative koje će započeti kroz ovu manifestaciju u budućnosti biti razvijene u velike projekte.

Anuška Deranja Crnokić, koordinatorica programa, rekla je kako je ovogodišnja tema ''Umjetnost dijeljenja'' inspirirala mnoge sudionike koji su se uključili u program tako da je arheološka, graditeljska i nematerijalna baština predstavljena na zanimljiv način kako bi privukla širu publiku, djecu i starije.

- Ove godine uključili su se državni arhivi u Zagrebu, Dubrovniku Bjelovaru, Gospiću, s obzirom da su oni čuvari naše baštine. Otvorili su se za javnost sa zanimljivim temama vezanim za kulturnu baštinu i digitalno doba te su prezentirali projekte digitalizacije- istaknula je Deranja Crnokić, izdvojivši prigodne programe Muzeja krapinskih neandertalaca i Muzeja Sinjske alke.

U okviru Dana europske baštine tijekom rujna i listopada održat će se oko devedeset različitih programa, od Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, Dana industrijske baštine u Sisku,  preko predavanja, edukativnih radionica na temu izrade baštinskih predmeta i stručnih vodstva po muzejima i izložbama, do Dana židovske kulture i baštine u Čakovcu, Znanstveno-stručnog skupa ''Hrvatski povjesničari umjetnosti: Olga Maruševski'' i dodjele Nagrade Vicko Andrić.