Državni tajnik Milas izrazio podršku Hrvatima u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. veljače 2022. - 15:40
Autor: 

Državni tajnik Milas izrazio je podršku Hrvatima u Crnoj Gori povodom nedavne odluke Općine Tivat da se Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum neće produljiti Ugovor o najmu Doma kulture u Donjoj Lastvi, a pismo je uputio predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore g. Zvonimiru Dekoviću:

 „Poštovani gospodine Dekoviću,


iznimno neugodno iznenadila nas je nedavna odluka Općine Tivat da se Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum neće produljiti Ugovor o najmu Doma kulture u Donjoj Lastvi, važnoga prostora u kojemu je sjedište izabranih predstavnika hrvatske nacionalne manjine – Hrvatskoga nacionalnoga vijeća, u kojemu radi jedini hrvatski radio u Crnoj Gori Radio Dux, gdje se nalazi Hrvatska knjižnica Ljudevit Gaj i u kojemu se okupljaju brojne hrvatske udruge i pojedinci.

Budući da su upravo Hrvati 1922. godine, dakle prije stotinu godina, svojim sredstvima izgradili zgradu Hrvatske čitaonice koja danas nosi ime Dom kulture ,,Josip Marković'' te da su ga potom dvaput obnavljali, od javnih vlasti koje uvažavaju svoje vrijedne i lojalne sugrađane bilo za očekivati da u godini tako velike i značajne obljetnice razmisle o proširenju prava nad korištenjem nekretnine, a ne da donose ovako negativnu i neprijateljsku odluku čijom provedbom bi se potpuno blokirao i onemogućio rad ključnih ustanova autohtone hrvatske zajednice.

Stoga očekujemo da će se ova ni u čemu utemeljena, nerazumljiva i potpuno neprihvatljiva odluka još jednom preispitati kako bi se mogao nastaviti kulturni i društveni život pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, ali i kako ovakva pogrešna odluka ne bi bila prepreka razvijanju dobrih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore.

Razumijemo zatečenost i ogorčenost Hrvatskoga nacionalnoga vijeća i drugih naših sunarodnjaka u Crnoj Gori te im pružamo našu snažnu i punu potporu.“