Državni tajnik Zvonko Milas na otvorenju izložbe "Igračka u srcu"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. prosinca 2018. - 8:46

Dana 4. prosinca u Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je multimedijska izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske u natječaju u kojem je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

Igračka u srcu multimedijski je međunarodni program inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom koji provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim izvandomovinskim institucijama. 

Cilj mu je poticanje i razvoj kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanje hrvatskoga jezika, međusobno povezivanje i umrežavanje te povezivanja s domovinom Hrvatskom. Program je započeo nastupom dječje skupine HKUD-a „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora u narodnim nošnjama. 

Otvarajući izložbu, Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te ujedno izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske svima koji sudjeluju u projektu uputio je čestitke i naglasio kako i ovaj projekt dokazuje hrvatsko zajedništvo. 

Kroz svoje obraćanje državni tajnik Milas istaknuo je kako ovakvim manifestacijama hrvatska baština i kultura trajno nastavljaju svoje bivanje diljem svijeta gdje žive Hrvati te dodao: „Vrijednosti koje se promiču projektom, a to je njegovanje hrvatskog identiteta među najmlađim generacijama Hrvata izvan Hrvatske, predstavljaju vrijednosti koje snažno zagovara i Hrvatska Vlada te nam je izuzetno drago da ovaj projekt ima svoj kontinuitet i da su u njega uključene najmlađe generacije kojima se pomlađuje globalna hrvatska obitelj.“

Na zagrebačko otvorenje došla su djeca iz Bačkoga Monoštora, Čitluka, Sovića, Dubrovnika, Ljubuškoga, Bregane i Zagreba, a održale su se i radionice HAI – Hrvatske autentične igračke te Drvu u čast. Otvaranju su nazočili i studenti Studija dizajna na Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu.

Među uzvanicima na otvaranju izložbe bili su Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike, Maja Zrnčić, izaslanica ministrice kulture, Milan Kovač, predsjednik UO Hrvatske matice iseljenika te predstavnice zagrebačkog Ureda za kulturu.