Ekranizacija ''Ribanja i ribarskog prigovaranja''

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. kolovoza 2018. - 12:03

Narativni spjev i najvažnije djelo Petra Hektorovića ''Ribanje i ribarsko prigovaranje'' prvi puta bit će ekranizirano i pretočeno u dugometražni film. Snimanje igranog filma počinje 23. rujna u Starom Gradu na Hvaru.

U ovoj važnoj ekranizaciji poznatog hrvatskog književnog djela iz 16. stoljeća glumit će Rade ŠerbedžijaLeon Lučev i Bojan Brajačić. Film će režirati Milan Trenc, ilustrator, crtač stripova i filmski redatelj koji je diplomirao u klasi Kreše Golika. Scenarij za film nastao je prije četiri godine kada je Trenc ljetovao na Hvaru. Čitajući djelo postao je opsjednut idejom snimanja filma jer je u toj priči otkrio neke svoje osobne poveznice, poput spajanja snova i jave.

- Prije četiri godine, imao sam kod kuće igrom slučaja "Ribanje i ribarsko prigovaranje" na engleskom koje nam je godinama skupljalo prašinu po kući i tada sam ga prvi put pročitao na engleskom. Igrom slučaja ubrzo sam išao po ribu u Stari Grad i odlučio svratiti u Tvrdalj Petra Hektorovića i ondje su mi se ispred očiju počeli vrtjeti kadrovi filma. Na internetu sam otkrio da "Ribanje" nikada nije ekranizirano i od tog trenutka postao sam opsjednut idejom da snimim film, premda se nikada do tada nisam bavio povijesnim baštinama – ispričao je Trenc.

Scenarij koji opisuje Hektorovićev trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte s hvarskim ribarima Paskojem Debeljom i Nikolom Zetom, nastao je u samo tri tjedna. Trenc je 2017. godine za projekt od  HAVC-a dobio 3 milijuna kuna, a ukupni budžet filma koji producira Boris Veličan je 3, 85 milijuna kuna.

- Plan je da sa snimanjem završimo sredinom listopada i nadam se da će nam pomoći i HRT, s obzirom na to da je riječ o filmu koji će svakako ući u anale hrvatske filmske kinematografije i kao takav vrlo vjerojatno postati dio obavezne filmografije u osnovnoj školi u Hrvatskoj – istaknuo je Boris Veličan.

Trenc je za glavnu ulogu odabrao Radu Šerbedžiju kojega je od samoga početka pisanja scenarija vidio kao idealnoga za ulogu Petra Hektorovića.

-Osim što je naš vrhunski glumac i baš je u životnoj dobi kao tada Hektorović, zaljubljenik je u more i ribarenje. I on je odmah pristao i vrlo aktivno od početka sudjelovao u njemu svojim komentarima na scenarij i nekim genijalnim idejama koje je ponudio - ističe Trenc, kojemu je ovo treći dugometražni film koji će režirati.

Uz vrhunski glumački postav, film će biti snimljen u pravom trenutku jer se upravo obilježava 450 godina od objave Hektorovićeva "Ribanja i ribarskog prigovaranja".