Objavljena knjiga "Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorivića - Mali vodič"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. lipnja 2020. - 12:30
Autor: 

Knjigu "Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorivića - Mali vodič", koju je priredio Aldo Čavić, objavili su izdavači Hrvatska sveučilišna naklada i Muzej Staroga Grada. U vodiču je, navode nakladnici, naglasak na slavnome Hvaraninu Petru Hektoroviću i njegovu jedinom tiskanom djelu iz 1568. godine te o dvorcu Tvrdalju u Starom Gradu, koji je Hektoroviću bio trajna opsesija kao i njegovo književno djelo.

Hektorović je svoj Tvrdalj počeo graditi dvadesetih godina 16. stoljeća, a do kraja ga nije dovršio ni u dubokoj starosti. U opširnoj oporuci najviše riječi posvetio je Tvrdalju tražeći od svojih nasljednika da ga završe u skladu s njegovim detaljnim zamislima. Svugdje po Tvrdalju dao je uklesati kamene natpise pa se može reći, smatraju nakladnici, da je i Tvrdalj svojevrsna kamena knjiga jer u "Ribanju" navodi kako je na Tvrdalju dvadeset i više kamenih natpisa.

Ocjenjuju kako je riječ o zatvorenu samodovoljnu svijetu u malom, kojeg je Hektorović posvetio vječnom graditelju svijeta - Bogu, odnosno Stvoritelju svega. Posebna zanimljivost Staroga Grada je i antičko Starogradsko polje koje se prostire od Staroga Grada do Vrboske, čija je podjela napravljena u 4. st. prije Krista, a napravili su ga grčki kolonisti, osnivači Farosa, Starogradsko polje podijeljeno je na 72 parcele, ograđeno suhozidima i povezano putovima. Polje je, ističu nakladnici, s povijesnom jezgrom Staroga Grada,  uvršteno 2008. godine na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.
 Knjiga "Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorivića - Mali vodič", sastavljena je od pet poglavlja: Život Petra Hektorovića, Ribanje i ribarsko prigovaranje, Tvrdalj, Hektorovićevi kameni natpisi, Kratko o Starome Gradu i njegovom polju. Riječ je, ističu nakladnici, o iznimno lijepom i podatkovno bogatu vodič za namjernika u Stari Grad, najstariji i najdugovječniji grad na hrvatskom tlu.Hrvatski književnici Petar Hektorović i Hanibal Lucić kao pripadnici najstarijega otočnoga plemstva bili su veliki zemljoposjednici, a njihove kuće i ljetnikovci izgrađeni su od plodova Starogradskoga  polja.Hektorović je pjesnik zamišljen nad prolaznošću ovozemaljskoga, a njegovo "Ribanje i ribarsko prigovaranje" jedinstveno je djelo hrvatske renesanse.

(Hina)