Hrvatska djeca dobit će besplatne zdrave obroke u školama

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. ožujka 2015. - 10:42
Autor: 

Ovog tjedna države članice EU prihvatile su nacionalnu raspodjelu 150 milijuna eura iz sredstava EU-a za program distribucije voća i povrća u školama u razdoblju od 2015. do 2016. godine koji je predložila Europska komisija.

'Ovom je odlukom otvorena mogućnost da u školskoj godini 2015/2016 putem toga programa Hrvatska iskoristi 90%-tno sufinanciranje EU s predviđenih 1.360.845 EUR. Preostalih 10% pokrit će se iz nacionalnog proračuna te će „zdravi obroci“ za hrvatsku djecu u školama biti besplatni', rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Cilj ovoga programa je u školama dijeliti porcije voća i povrća djeci u 25 država članica koje sudjeluju u programu (sve osim Švedske, Finske i Velike Britanije).

Program je pokrenut 2009. kako bi se promijenio trend sve manje konzumacije voća i povrća, a usmjeren je posebno na oko 12 milijuna djece u dobi između šest i deset godina. Veća konzumacija voća i povrća pridonosi nastojanjima da se kod školske djece potaknu zdravije prehrambene navike.

Od 2014. godine tim se programom sufinanciraju i popratne edukacijske mjere kojima se objašnjavaju moguće koristi zdrave prehrane.

Prehrana ima važnu ulogu u borbi protiv zdravstvenih problema povezanih s lošom prehranom, dok porast broja pretile djece zabrinjava zdravstvene stručnjake.

U pojedinim državama Europe veliku korist od ovoga programa imaju poljoprivrednici koji svoje svježe proizvode mogu, unutar određenih okvira, izravno plasirati u lokalne odgojne ustanove.

'Zalažem se da domaći i svježi lokalni proizvodi budu distribuirani u škole jer je to dobro za djecu, ali to je dobro i za hrvatske poljoprivrednike', rekla je Petir.

Nova Uredba Europskog parlamenta i Vijeća trebala bi ovaj program distribucije voća i povrća u školama objediniti sa sličnim programom distribucije mlijeka u školama.

Hrvatska do sada nije imala mogućnost dobiti sredstva iz EU za provedbu programa distribucije mlijeka u školama zbog ograničenja koje je proizlazilo iz povijesnih prava za korištenje tih sredstava.

Skorim usvajanjem amandmana na prijedlog nove Uredbe, a podnesenih na zahtjev Marijane Petir, hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ta će se, diskriminirajuća praksa, ukloniti, te će hrvatska djeca dobivati besplatne obroke mlijeka u školama.