Hrvatska jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine!

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. veljače 2020. - 11:23

Sjajne vijesti stigle su iz Kaira, gdje je Upravni odbor Svjetske rukometne federacije prihvatio kandidaturu Hrvatske, Danske i Norveške i dodijelio im organizaciju Svjetskog muškog rukometnog prvenstva 2025. godine.

Nakon srebra seniora na nedavnom Europskom prvenstvu, bronce mlađih kadeta na Mediteranskom prvenstvu u Ateni, ovo je još jedna sjajna i velika vijest za hrvatski rukomet na početku ove godine.

Svih 19 članova Izvršnog odbora jednoglasno je podržalo kandidaturu ove tri teritorijalno naizgled male, ali rukometno velike zemlje. Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik s jedne strane, Kopenhagen i Herning, s druge , te Trondheim, Stavanger ili Dramen, odnosno Oslo s treće strane bit će domaćini toga natjecanja.

S 14 medalja s velikih natjecanja i domaćinstvom Svjetskog prvenstva 2003. godine za žene, te 2009. godine za muškarce, Hrvatska je već bila promotor i nositelj ideje, o zajedničkoj kandidaturi. Danska kao aktualni svjetski i olimpijski pobjednik, treći put u svojoj povijesti (1978.,2019.,2025.) bit će domaćin te najveće rukometne smotre. Norveška će pak kao dvostruki svjetski doprvak, i to na dva posljednja Svjetska prvenstva, te brončana s nedavne europske smotre, prvi put ugostiti najbolje svjetske rukometaše za nešto manje od pet godina.

Očekivano sretan odlukom bio je i predsjednik Hrvatskog rukometnog Saveza Tomislav Grahovac koji ne sumnja da će biti dobar organizator, kao što je to bilo 2003. i 2009. godine.

"Jako smo sretni što smo dobili ovo prvenstvo. To je prvi put u povijesti da ga zajednički organiziraju tri zemlje. Svaka zemlja, osim što je jaka rukometna nacija, ima i iznimno veliko iskustvo u organizaciji najvećih natjecanja. Ne sumnjam da će Hrvatska ponovno biti sjajan domaćin kao što je to bilo 2003., i 2009. godine kada smo organizirali najprije žensko, a zatim i muško prvenstvo. Misao vodilja koju smo ponudili i promovirali tijekom kampanje je vratiti djecu u dvorane, omogućiti im da se bave sportom, a posebno rukometom. IHF je to prepoznao i odao nam priznanje za tu ideju. Mi ćemo na tome raditi jako puno sljedećih godina."

Odličnim vijestima dodajemo i to kako će Hrvatska biti domaćin i Svjetskog U-18 prvenstva za rukometašice ove godine te domaćin Svjetskog U-19 prvenstva za rukometaše 2023. godine.