Hrvatska šalje humanitarnu pomoć susjednim zemljama

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. svibnja 2020. - 19:21
Autor: 

Hrvatska upućuje humanitarnu pomoć Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Albaniji i napreduje u povratništvu. Od početka zdravstvene krize vraćeno je kući oko 1900 Hrvata, od kojih je njih više od 900 vraćeno u domovinu iz trećih zemalja.

Danas će u Zagreb iz Dubaija sletjeti zrakoplov sa 122 europska državljana, a među njima je 73 Hrvata, najavio je 2. svibnja 2020. ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Na tom letu su i državljani Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Sljedeći tjedan očekuje se peti konvoj sa stotinu Hrvata iz Sjeverne Makedonije, najavio je ministar Grlić Radman. Već ih je 72 vraćeno kući iz te zemlje. Koordinacijom hrvatskih veleposlanstva u Berlinu, Beču i Ljubljani, organiziran je i povratak još 55 Hrvata, dodaje hrvatski ministar.

- Već je omogućen povratak sveukupno 38 hrvatskih državljana iz Maroka, 23 iz Tunisa, 11 s Novog Zelanda, 10 iz Južne Afrike, 7 iz Ruske Federacije, 3 iz Saudijske Arabije, 2 iz Senegala, 2 iz Gabona. Svi oni koji se žele vratiti u Hrvatsku su dobrodošli - istaknuo je ministar Grlić Radman. Od početka zdravstvene krize repatrirano je, odnosno vraćeno kući organiziranim putem oko 1900 Hrvata, od kojih je njih više od 900 vraćeno u domovinu iz trećih zemalja.

Hrvatska šalje donaciju vrijednu 1.200.000 kuna Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori u humanitarnoj pomoći za borbu protiv pandemije koronavirusa.

- Na taj način jačamo prijateljstvo i suradnju u našem susjedstvu - rekao Grlić Radman. Tim zemljama zapadnog Balkana poslat će se zaštitne maske, šatori, pokrivači, podmetači za krevete, vreće za spavanje, kaže ministar Grlić Radman.

- Hrvatska je usprkos krizi koronavirusa najorganiziranija europska država s obzirom na donesene epidemiološke i druge mjere - zaključio je ministar zemlje koja je u završnici predsjedanja Vijećem EU-a.

 (Izvor: HINA/ HMI)