Hrvatski filmovi na festivalu u Varšavi

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. rujna 2020. - 9:28
Autor: 

Dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić, ‘Tereza37’, svoju će međunarodnu premijeru imati u sklopu programa ‘Otkrića’ (Discoveries) na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi https://wff.pl/en/, koji se održava od 9. do 18. listopada. Na poljskom će se festivalu prikazati i kratkometražni animirani film ‘Jež Bodljikavko’ Tihonija Brčića.

Sekcija ‘Otkrića’, u sklopu koje će Tereza37 imati svoju međunarodnu premijeru, posvećena je igranim i dokumentarnim filmovima iz cijelog svijeta koji se bave suvremenim temama.

Dugometražni igrani naslov redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu trijumfirao je sa šest Zlatnih arena, uključujući i Veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Na ‘domaćem’ terenu prikazan je i na Motovun Film Festivalu. Osim toga, film je nedavno selektiran u natjecateljski program festivala Mostra de València – Cinema del Mediterrani, koji se u španjolskoj Valènciji održava od 22. listopada do 1. studenog.

Osim toga, u sklopu programa koji se odvija tijekom festivalskog vikenda, a namijenjen je obiteljskim naslovima, prikazuje se kratkometražni animirani film Jež Bodljikavko Tihonija Brčića, nastao u produkciji Zagreb Filma (producent je Vinko Brešan).

Scenarij, režiju, kompoziting i dizajn potpisuje Tihoni Brčić, animaciju Dario Kukić, montažu i fotografiju Tomislav Gregl, zvuk Lana Horvatić, a glasove likovima daju Tian Brčić, Tihoni Brčić i Lana Horvatić.

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa dugometražnog filma koji ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, San Sebastiana, Karlovym Varyma i drugima. (HAVC)