Hrvatski jezik kao čuvar hrvatskoga identiteta

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. listopada 2018. - 9:07
Autor: 

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH potpisani su ugovori o stipendiranju učenja hrvatskoga jezika u RH za akademsku godinu 2018./2019. godini za 57 pripadnika hrvatskog naroda izvan RH.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas zaželio je polaznicima zimskog semestra Tečaja hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dobrodošlicu u Hrvatsku te naglasio kako Ured, putem Programa učenja hrvatskoga jezika, želi promicati i učvrstiti povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve s ciljem ostvarenja potrebnog jedinstva i kulturnog zajedništva.

- Svi možemo biti sretni što ste došli u domovinu svojih predaka  naučiti hrvatski jezik, jezik svojih djedova i baka i na taj način čuvati i razvijati hrvatski identitet, ono po čemu se mi hrvati prepoznajemo - istaknuo je državni tajnik Milas te dodao kako odluke o dolasku na tečaj nisu bile jednostavne, ali da je ljubav prema domovini koju su im usadili najmiliji zasigurno jedan od važnih razloga dolaska. Pritom je obećao podršku i pomoć u vrijeme njihova boravka u Hrvatskoj.

Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i dalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

U ime svih stipendista zahvalila se Gabrijela Uzolić koja je naglasila da hrvatski jezik nije lagan za naučiti, ali da čvrsto vjeruje kako će ga svojim trudom i upornošću, a prije svega zbog ljubavi prema Hrvatskoj savladati te opravdati dodijeljenu stipendiju.

Za učenje hrvatskoga jezika u 2018./19. odobreno je 175 stipendija, od čega 170 za učenje u Republici Hrvatskoj i 5 za internetsko učenje. Dio stipendista potporu je ostvario tijekom cijele akademske godine, a dio polaznika za jedan semestar u tekućoj akademskoj godini. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci.

U razdoblju od 2012. do 2017. godine ukupno je odobreno 1161 stipendija za 846 polaznika.Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice s domovinom i njihovim korijenima. Programom se ujedno potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku te njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

Stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskoga jezika, troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja (u studentskom domu ili privatno) i za osobne potrebe polaznika tečaja.