Izabrana najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. lipnja 2015. - 12:43

Pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 23. do 28. lipnja 2015. u Tomislavgradu (BiH), održana je druga po redu Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

U Reviji i natjecanju sudjelovala je 31 djevojka iz 21 zemlje: Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Čilea, Mađarske, Novoga Zelanda, Njemačke, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije (Vojvodine), Švedske, Švicarske i Venezuele.

Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske istaknula je kako je projekt Revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan RH u narodnoj nošnji događaj koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine. „Nismo grana bez korijenja. Nikli smo iz jedne kulture, bez obzira gdje živjeli. Ove djevojke iz svih dijelova svijeta koje s ponosom nose nošnje iz krajeva svojih baka i prabaka, to zorno dokazuju. Njegujući našu bogatu kulturnu tradiciju ne čuvamo samo našu prošlost od zaborava nego na korijenima naše prošlosti gradimo sadašnjost i budućnost“ – naglasila je predstojnica Krstičević koja je čestitala svim sudionicama ovog događaja „Za nas u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i za cijelu Hrvatsku – sve ste pobjednice. Jer kad se vratite svojim kućama i u kontaktima sa vašim prijateljima, sigurna sam da ce dio bogate hrvatske kulturne tradicije i baštine trajno obogatiti i kulture zemalja u kojima živite. Stoga, čuvajmo našu baštinu. Volimo svoje korijenje i ponosni budimo na ono iz čega smo nikli i što trebamo danas i u buduće živjeti. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske bit će Vaš partner u svim takvim i sličnim nastojanjima.“

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske je Nikoleta Mariana Vlasić iz Rumunjske. Za prvu pratilju izabrana je Klaudija Baturić iz Novog Zelanda dok je Franka Ivković iz Švicarske izabrana za drugu pratilju.

Projekt Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske organizira Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika.

Pokrovitelji su i dr. Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Vlada Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.