Izborna šutnja pred parlamentarne izbore do sutra u 19 sati

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 10. rujna 2016. - 9:55
Autor: 

 

U Hrvatskoj je od ponoći na snazi šutnja pred nedjeljne parlamentarne izbore na kojima oko 3,8 milijuna birača prijevremeno bira novi saziv Hrvatskog sabora.

Izborna šutnja traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta.

U inozemstvu, u 49 država gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, šutnja je počela dan prije, s prvim minutama petka i trajat će do nedjelje u 19 sati. Prvo biralište otvoreno je sinoć u 23 sata u Australiji. Građani BiH glasuju od 7 sati. Posljednje biračko mjesto, u Kaliforniji, bit će zatvoreno u 4 sata u ponedjeljak.

Za izborne šutnje zabranjeno je objavljivati izjave, intervjue, fotografije sudionika, kao i procjene izbornih rezultata.

Kazne za kršenje šutnje ne postoje, no predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poziva izborne sudionike da je poštuju.

Svoje programe i kandidate izborni su sudionici mogli službeno predstavljati u proteklih 25 dana i sedam sati, toliko je, naime trajala službena kampanja kojom je "prošlo" gotovo 2. 500 kandidata.

Bira se 151 zastupnik - 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, u XI. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Nedjeljni izbori drugi su parlamentarni izbori na kojima birači mogu koristiti preferencijalni glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost.