Izložba fotografija „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“ u Zagrebu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 02. travnja 2022. - 9:10
Autor: 

Izložbu fotografija „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“, autora Dražena Zetića, možete pogledati  u Zagrebu  - Hrvatsko katoličko sveučilište, od 21. travnja do 8. svibnja.

 „Izložba fotografija Dražena Zetića pod naslovom „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“ predstavlja katoličke crkve u Boki kotorskoj i na Crnogorskom primorju. Svima onima koji imalo poznaju povijest toga kraja pred očima se pojave srednjovjekovne crkve podignute ne samo u biskupskim središtima, gradovima Baru, Budvi i Kotoru nego i u njihovoj neposrednoj okolici, u selima ili u pitomom krajoliku, u maslinicima i na proplancima odakle seže pogled prema morskom plavetnilu i visokim planinama spletenim u neposrednom zaleđu. Zetić fotografira ne samo sačuvane i održavane crkve u urbanim sredinama nego i brojna ruševna zdanja od kojih su ostali zidovi, arheološki ostaci, ulomci pleterne skulpture ili tragovi zidnoga slikarstva iz različitih povijesnih epoha. Ti gotovo izgubljeni i zaboravljeni spomenici svjedoče o profiliranoj srednjovjekovnoj kulturi i katoličkoj vjeri na južnom Jadranu u kojemu su se susretale različite likovne kulture, od Carigrada i Apulije do Dalmacije i sjevernoga Jadrana. Autor se popeo do napuštenoga sela Špiljari u brdu iznad Kotora da bi u planinskom klancu snimio tamošnju crkvu sv. Jurja. Nije zaboravio ni staru crkvu Gospe od Snijega u susjednim Škaljarima. Neke zapuštene crkve poznate su samo rijetkim znalcima toga kraja. Među njima je i Dražen Zetić koji svojom fotografskim bilješkama želi sačuvati tragove kulture Hrvata katolika na jadranskom jugu. 

Druga skupina Zetićevih fotografija prikazuje monumentalne barokne građevine koje su dale osnovni pečat pomorskim mjestima u Boki kotorskoj, u Kotoru, Perastu, Prčanju i Dobroti. Pred našim se očima javljaju visoki zvonici župne crkve sv. Nikole u Perastu i sv. Stasija u Dobroti, crkva Gospe od Anđela iznad Kotora i raskošno pročelje prčanjske župne crkve Rođenja Marijina. Uz poznatiji otok i zavjetno svetište Gospe od Škrpjela upoznajemo i otočić s nekadašnjim benediktinskim samostanom sv. Jurja ispred Perasta na kojemu uz crkvu, samostan i groblje gospodare stari čempresi stvarajući sumoran ugođaj koji ocrtava duh Boke skrivene u dubini zaljeva, ispod vrletnih planina. Svetište Gospe od Milosti čuva srednjovjekovne, gotovo neproučene umjetničke ostatke, a u malom vrtu, u sjeni stare araukarije otkriva blagost podneblja u pličini Tivatskoga zaljeva.

Zetićeve fotografije otkrivaju na prirodan, nenametljiv i jednostavan način južnojadranski prostor i njegove sakralne građevine. Usmjerivši se na poznate i manje poznate crkve, samostane, kapelice i zvonike autor otkriva drugo, pravo lice toga kraja. Gotovo zaboravljene građevine i rijetki preostali katolici potvrđuju dubinu vremena u kojemu su se oblikovale i nečujno mijenjale kulture u stalnim seobama, prirodnim nedaćama, ratnim osvajačkim pohodima i diplomatskim spletkama“.

Radoslav Tomić

„Dražen Zetić široj javnosti predstavlja se u Boki kotorskoj 2011. godine svojom prvom izložbom fotografija pod naslovom Verige. Godine 2012. izlaže u Hrvatskoj kulturnoj zakladi „Hrvatsko slovo“ u Zagrebu na temu Harna djeca Boke kotorske. U Galeriji Svratišta Cinkuš postavlja 2014. godine izložbu fotografija Iz vjedara mora (Zapisi o Boki) a isti postav izlaže i 2015. godine u Galeriji „Montenegrina“ (Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb – Crnogorski dom) i u Hrvatskoj paneuropskoj uniji. Tijekom 2017. godine u Napretkovom kulturnom centru predstavlja se izložbom Petilovrijenci, a u Muzeju Mimara izložbom Besjede o Boki. Zetić je autor dvaju kratkometražnih dokumentarnih filmova: Za jedan zub (Priča o beskućnicima) iz 2013. i U zaljevu svetaca iz 2017. U Rijeci 2018. u sklopu Tripundanskih svečanosti postavlja istoimenu izložbu. Povodom Svjetskog dana vode 2021. izlaže u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Zagrebu, izložbu pod nazivom I voda ima dušu. U općini Donji Kukuruzari u Sisačko – moslavačkoj županiji postavlja dvije izložbe: povodom Dana planeta Zemlje 2021. izložbu U đerdanima kapi namijenjenu djeci a 22. srpnja 2021.ciklus Gorčina kruha, posvećen seoskim motivima, običajima i tradiciji hrvatskog naroda iz Bosanske Posavine. Prvu izložbu u Hrvatskoj o potresima i uvrtačama na području Banovine, postavlja u Napretkovom kulturnom centru 29. travnja 2021. U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 12. svibnja 2021. na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića postavlja izložbu Fides et honor, posvećenu jednoj od najstarijih pomorskih bratovština na jugoistoku Jadrana“.