Izmijenjen zakon o hrvatskome državljanstvu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. listopada 2019. - 8:22

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o hrvatskom državljanstvu i ublažio uvjete potrebne za stjecanje hrvatskog državljanstva. Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21. godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima. - To ne bi bile smo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske - objasnio je državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Hrvatskim državljaninom, naveo je, smatrat će se i osoba rođena od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991., kojoj su trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, pod uvjetom da u roku od dvije iduće godine podnese zahtjev za utvrđenje državljanstva.

Izmjene Zakona stupit će na snagu 1. siječnja iduće godine, a poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu, umjesto ureda državne uprave, obavljat će županije, odnosno Grad Zagreb.

Foto:HRT