Kolinda na prvom sastanku s Milanovićem

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. ožujka 2015. - 12:39
Autor: 

U Saboru je u četvrtak u podne počela sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj su se prvi puta sastali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, a na dnevnom redu sjednice je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti 2015.-2024.

Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni "neutralni teren" na kojem će biti održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije tjedan dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku.

Pismom predsjednici Republike datum i mjesto održavanja sjednice VNS-a predložio je premijer Milanović, koji je prihvatio njezin prijedlog da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje.

Predsjednica je taj svoj prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u bitno drukčijim vremenima i okolnostima, jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a.

VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske, koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

Uz predsjednicu Republike i premijera, čine ga ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik Predsjednice za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predstojnik Ureda VNS-a, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. U radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora te, po potrebi, i druge osobe.

Pet minuta prije početka sjednice premijer Milanović u Sabor je došao pješice s druge strane Markova trga, u pratnji svog glasnogovornika Nikole Jelića i predstojnika Ureda premijera Tomislava Sauche.

Minutu nakon njega u Sabor se dovezla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je na ulazu pozdravio predsjednik Sabora Josip Leko.

Nezadovoljstvo novinara, fotoreportera i snimatelja prije početka sjednice VNS-a izazvale su jake mjere osiguranja u Saboru, koje nisu dopustile da se približe drugom katu koji je potpuno zatvoren, kao i ulaz kroz koji ulaze predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović.

Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić izvijestio je novinare da nakon sjednice VNS-a neće biti izjava, već će biti objavljeno priopćenje.

Izvor: index.hr