Ljetne čari klasične glazbe u Splitu

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 05. lipnja 2018. - 8:43
Autor: 

 

Ljetne čari klasične glazbe u Dioklecijanovim podrumima dugogodišnji su ljetni festival splitske Glazbene mladeži koji je postupno prerastao u važan kulturni događaj u gradu Splitu. Cilj nam je bio upotpuniti koncertnu i kulturnu ponudu grada Splita u ljetnim mjesecima te građanima i njihovim gostima pružiti vrhunske glazbene doživljaje u ambijentalnim prostorima Dioklecijanove palače. Festival svojom koncepcijom, prostorom i komornim koncertnim formama nije ni na koji način konkurencija drugim kulturnim događajima poput Splitskog ljeta.  Budući da tijekom godine organiziramo brojne koncerte, natjecateljske cikluse, majstorske radionice, predstave i predavanja, u prilici smo zapaziti brojne mlade i kvalitetne glazbenike kojima  želimo dati priliku da održe svoje solističke koncerte. Suradnja s mladim glazbenicima prva je značajna odrednica ovog festivala. Druga bitna odrednica programa je suradnja s istaknutim splitskim i hrvatskim glazbenicima svjetskog ugleda, koji se uvijek rado odazovu i dođu u Split. Treća odrednica odnosi se na gostovanja i programe stranih umjetnika, ansambala i vokalnih skupina koje naši građani nemaju prilike često čuti. Ljetne čari klasične glazbe ne bi postojale bez  pokroviteljstva Turističke zajednice grada Splita koja je prepoznala ovaj kulturni program i od početka ga podržava. Drugi važan partner u ovom projektu je Muzej grada Splita koji upravlja i brine o Dioklecijanovim podrumima te nam uvijek ustupi prekrasne ambijentalne lokacije na kojima se festival održava. Program festivala događa se tijekom srpnja i kolovoza te na samom početku rujna, a ovog ljeta očekuje nas šest koncerata uz dva posebna koncertna događaja i jedu posebnu međunarodnu suradnju. Budući da ove godine ugošćujemo dva ugledna španjolska ansambla uz velikodušnu pomoć Španjolskog veleposlanstva u RH i Španjolske vladine fondacije Acción Cultural Española (AC/E), možemo reći da je Španjolska svojevrsna zemlja partner. ovogodišnjeg programa. Osim već spomenutih Muzeja grada Splita i Turističke zajednice grada Splita, kao glavnog pokrovitelja programa, koncerte su podržali: Ministarstvo kulture RH,  Veleposlanstvo Španjolske u RH, Španjolska vladina fondacija Acción Cultural Española (AC/E), Hrvatsko narodno kazalište u Splitu – 64. Splitsko ljeto, Županija splitsko-dalmatinska, Grad Split i Solinsko kulturno ljeto.

 

 

PROGRAM

1.Četvrtak, 5.7.2018. u 20.30 (istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: Gitara Mediterana: Srđan Bulat – gitara

Jedan od najboljih mladih hrvatskih gitarista, Splićanin s londonskom adresom, uvijek se rado vraća u svoj grad, ovog puta s atraktivnim programom - svojevrsnim hommageom mediteranskih bisera pisanih ili obrađenih za gitaru.

2.Utorak, 10.7.2018. u 20.30 (istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: Bachove suite: Mihovil Karuza – violončelo

Poznati hrvatski čelist donosi amblematsko Bachovo djelo namijenjeno samo najboljim umjetnicima.

3.Četvrtak, 26.7.2018. u 20.30 (istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: biseri barokne glazbe: Ana Domančić Krstulović – flauta & Borna Barišić – čembalo

Ovaj zanimljivi program koji nemamo prilike često čuti u Splitu donose dvije uvažene splitske umjetnice.

4.Četvrtak, 9.8.2018. u 20.30 (istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu) 

program: Koncert pobjednika:  ?,

Na ovogodišnjem VII. Ciklusu mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2018. nastupilo je 22 mladih glazbenika. Odluka o pobjedniku biti će donesena krajem lipnja 2018. nakon što nastupe svi izvođači. Ovaj se program odvija u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu kao zajednički program Ljetnih čari klasične glazbe i 64. Splitskog ljeta. 

5.Petak, 24.8.2018. u 20.30 (istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu) 

program: Glazbeni ocean Renate Pokupić 

Glazbeni ocean naziv je za majstorsku radionicu solopjevanja naše proslavljene mezzospranistice Renate Pokupić i mladih opernih pjevača s izborom arija iz opera, opereta, mjuzikala i rock-opera.

6.Četvrtak, 6.9.2018. u 20.30 (istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: Tango Argentino:  Andrea Jelavić - flauta & Martina Jembrišak – klasična harmonika

Program donosi obrade djela A. Piazzole i drugih skladatelja za ovaj neobičan i atraktivan duo.

 

POSEBNI PROGRAMI

 

1.Petak, 8.6.2018. u 21.00 sat ( istočni prostor uz ulaz u Etnografski muzej u Splitu)

koncert: El doncel del mar (Glazba zaboravljenog Mediterana)

Emilio Villalba / Sara Marina / Ángeles Núñez (Španjolska)

(oud árabe, guitarra medieval, viola medieval, vihuela medieval, Bendir, Darbouka & Panderetas //

Arapski ud, srednjovjekovna gitara, srednjovjekovna viola, srednjovjekovna vihuela, Bendir - arapski tamburin, Darbuka-bubanj & Pandereta –def)

Emilio, Sara Marina i Ángeles vode nas na uzbudljivo glazbeno putovanje srednjevjekovnim Mediteranom od španjolske obale prema Levantu. Program El doncel del mar (Glazba zaboravljenog Mediterana) evocira glazbenu povijest brojnih naroda i kultura (kršćanska,arapska, židovska..)  koji su se isprepletali i prožimali. Bez obzira na ratove i sukobe, Mediteran je oduvijek bio more koje je spajalo i povezivalo. Ovaj program podržan je od strane Ministarstva kulture i Veleposlanstva Španjolske u RH te  je realiziran pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita i odvija se u sklopu programa Dani Dioklecijana.

2.Petak, 13.7. 2018. u 21.00 sat  (istočni prostor uz ulaz u Etnografski muzej u Splitu)

 

koncert: Rediscovering Spain (Glazba španjolskog zlatnog vijeka)

 Accademia del piacere (Španjolska)

Fahmi Alqhai — Viola da gamba & glazbeno vodstvo

Rami Alqhai — Viola da gamba

Miguel Rincón – barokna gitara

Pedro Estevan -  bubnjevi i udaraljke

Poznati španjolski glazbenici donose uzbudljiv glazbeni program kojim predstavljaju djela iz španjolskog zlatnog vijeka (16. i 17. st.). Ovaj program podržan je od strane Ministarstva kulture RH i  Španjolske vladine fondacije Acción Cultural Española (AC/E) te  je realiziran pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita i odvija se u sklopu programa Dani Dioklecijana.

 

MEĐUNARODNA SURADNJA

 

Ponedjeljak, 16.7.2018. (Solin – Gradina)

program: ETHNO ON THE ROAD

Međunarodni orkestar Glazbene mladeži

U Solin dolazi glazbena atrakcija Orkestar mladih Međunarodne organizacije glazbene mladeži u čijem radu sudjeluju mladi glazbenici iz Azije, Afrike, Amerike, Australije i Europe, te zajednički donose glazbu iz zemalja iz kojih dolaze. Program se odvija u okviru Solinskoga kulturnog ljeta.